5 октомври 2017 г.

Внимание, следва разкриване на детайли, които може да доведат до "убиване на детски представи": Дядо Коледа не е истински персонаж, което е жалко, защото, за разлика от повечето измислени същества, той поне веднъж годишно носи подаръци. Все пак, в образа му са преплетени черти от свети Николай, човек, живял през IV век, който наистина имал навика да раздава тайно на хората подаръци.


Според съобщение в The Telegraph, сега група археолози сензационно заявяват, че са открили гроба на светеца, почитан у нас като покровител на рибари (и банкери), а в западната традиция известен като Санта Клаус или Дядо Коледа. Археолозите твърдят, че гробът му се намира под църква в Демре, град в южната част на Турция (и това може да послужи като още едно доказателство – ако се нуждаете от такова – че не живее в Лапландия, заобиколен от елфи и летящи версии на северни елени). Така стоят нещата. Съжаляваме, дечица.

Наскоро, с помощта на радиолокационна апаратура, църквата, която се намира в провинция Анталия, е детайлно обследвана. Освен всичко друго, по време на обследването, екипът учени забелязва, че на едно място под пода има кухина с размерите на човек.

Всички доказателства сочат, че на това място има гробница и има много голяма вероятност в нея да бъдат открити останките на св. Николай Мирликийски. Да се стигне до тях обаче ще е доста трудно. Подът на древната църква е покрит с мозайки, които ще трябва да бъдат премахнати много внимателно, за да бъдат възстановени след приключване на проучвателната работа (ако се стигне до такава).


Свети Николай Мирликийски почива на 6 декември 343 година. Векове наред е почитан от църквата, докато останките му не изчезват през XI век, след нахлуването на турците. Съществува вероятност, че италиански търговци (контрабандисти) от Бари, на връщане от Антиохия се сдобиват с мощите на светията. Според турските археолози обаче, има и вероятност контрабандистите да са откраднали нечии други кости. Много вероятно е, ограбената гробница, за която се смятало, че е на светията-дарител, да е принадлежала на друг, неизвестен свещеник, а костите на отдавна починалият филантроп все още да лежат необезпокоявани под пода на църквата в Демре.

Интересното е, че Свети Николай се ражда в Мира Ликийска, която се е намирала на мястото на днешния Демре. За разлика от Санта Клаус (т.е. Дядо Коледа), въпреки че е предприемал пътувания, не ще да е навъртял огромни километри с летяща шейна и се е „навъртал“ около родния си град.

Турските археолози са убедени, че разбитата гробница на снимката е принадлежала не на св. Николай, както се смятало, а на друг, неизвестен свещеник
Така или иначе, това е религиозната фигура, от която водят началото си съвременните вярвания за Дядо Коледа. Освен, че е нещо като християнска версия на джедай – прозвището Николай Чудотворец си спечелва, след като демонстрира способностите си да възкресява буквално съсечени хора – той се слави и като благ човек, помагащ на всеки, който е изпаднал в нужда.

Или пък друга от притчите, според която той тайно хвърлил кесия с пари през прозореца на къща, в която живеели три бедни момичета, които без този му подарък били обречени да поемат по пътеките на най-древната професия… Дали са верни или измислени тези истории, не е възможно да се каже. Но е напълно ясно откъде се е появил Санта Клаус – от начина, по който холандците превеждали на собствения си език името му, наричайки го „Синтерклаас“ (т.е. онзи вълшебен старец, когото на български наричаме Дядо Коледа).

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...