5 октомври 2017 г.

Търсенето на съкровища с детектор за метал е занимание, изискващо огромно търпение. Голяма е вероятността, ако се захванете с подобно хоби, да попаднете на огромен брой ръждясали пирони, кабърчета, дребни монети от преди 20-30 години и всевъзможни метални боклуци, но е налице и възможността – понякога – да се натъкнете на нещо много интересно, като например находката, на която попадат късметлии с метал-детектори от Глостършър, Великобритания. 

Питър Кресуел и зет му Андрю Броутън наскоро са открили цяло съкровище от древни римски предмети, датиращи от IV век. Находката са направили в югозападен окръг на Глостършър, но точното ѝ местоположение за момента се пази в тайна.

Съкровището се състои от множество бронзови артефакти, вариращи от запушалки за съдове до голяма бронзова статуя; повечето обаче са разтрошени на отделни фрагменти. Археолозите смятат, че трошенето на предметите е умишлено и е дело на леяр, който е имал намерение по-късно да стопи и преработи бронзовите късове.

По неясни засега причини, обаче, сред артефактите има и един предмет, който се е запазил непокътнат – фигура с много прецизни детайли, „единствено по рода си“, както го наричат експертите, „оплезено“ куче. Четирикракото животно е изваяно в изправена стойка с отворена уста и изплезен език. Археолозите твърдят, че за пръв път се натъкват на подобна находка във Великобритания.


Едно от предположенията им е, че се касае за „лечителска“ статуетка, която е възможно да е принадлежала на все още неоткрит римски храм. Все пак, не е изключено да се окаже, че статуетката е свързана с римски храм, открит в Лидни.

Любопитен факт: През 1929 година, докато работи по романа си „Хобит“, Дж.Р.Р.Толкин посещава разкопките на храма в Лидни. Местният фолклор твърди, че след като римляните напускат Острова, много скоро след това присъствието им бива абсолютно забравено. Сред местните хора започнал да се разпространява слуха, че руините на римския храм са всъщност дом „на джуджета и ниски хора“. Мнозина виждат връзка и смятат, че от това място Толкин се е вдъхновил за Графството.

Двамата късметлии, натъкнали се на съкровището, коментират, че не всеки ден се попада на бронзови предмети от римско време. Кресуел споделя, че за 40 години, откакто практикува хобито си с метал-детектора, е попадал на много метални предмети, но това е „откритието на живота му“. Двамата веднага са съобщили за находката на местните специалисти по археология, които от своя страна остават много развълнувани от бронзовото съкровище.

В момента находките от бронзовото съкровище се съхраняват в музея в Бристол, при специални условия. Експертите проучват внимателно находките и се надяват, че още в началото на следващата година предметите ще бъдат представени в специална изложба в Британския музей.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...