25 октомври 2017 г.

Екип археолози от Университета в Тюбинген, воден от професор Петер Пфалцнер са попаднали на сензационни находки в района на Кюрдистан в Северен Ирак. Изследователите от Института по древни култури и науки от Близкия Изток са открили архив от 93 глинени таблици с клинописно писмо, датиращи от 1250 г. пр.н.е. – периодът на Средноасирийската империя. Засега не е ясно какво е изписано на таблиците. Тепърва предстои изследователите да ги разчетат – задача, която изисква време и много труд.

Таблиците са открити в датиращ от бронзовата епоха град, намиращ се край днешното иракско село Башетки в района Иракски Кюрдистан. Античното селище е открито през 2013 година от екип археолози от Тюбинген. Експертите са продължили да работят на терен и през септември и октомври тази година, въпреки усложнената обстановка в района, създала се след проведения референдум за независимост на кюрдите и твърдият отговор от страна на властите.


През последните месеци изследователите са разкопавали слоеве от селището, датиращи от ранната, средната и късната бронзова епоха, както и от последвалия асирийски период. „Находките ни са доказателство, че този ранен градски център в северната част на Месопотамия е бил населяван почти без прекъсвания от 3000 г. пр.н.е. до 600 г. пр.н.е. Това е свидетелство, че Башетки е имал ключово значение за важните търговски пътища в региона“, пише Пфалцнер в съобщение на официалния сайт на Университета в Тюбинген.


Изследователите за пръв път за археологическия обект са попаднали на слой, датиращ от малко известния период на царство Митани (около 1550 – 1300 г. пр.н.е.). Две таблички с клинописно писмо от Митани са открити в този пласт. Те документират интензивната търговия, кипяла в града около средата на второто хилядолетие пр.н.е. По всичко личи, че търговията в града е процъфтявала, благодарение на местоположението на Башетки по трасето на търговските пътища от Месопотамия до Анадола и Сирия.


Градът отново е във възход по време на следващия период на Средноасирийската империя. Учените от Тюбинген, които работят съвместно с д-р Хасан Яшим от отдела по античността в Доху, са намерили 93 глинени таблици от късния период на империята – около 1250 г. пр.н.е. Шестдесет от ценните таблици са намерени в глинен съд, който вероятно е използван специално за съхраняване на такива таблици. Глинената „библиотека“ е открита в стая от къща от средноасирийския период, която е била разрушена; хранилището за таблиците, заедно с две делви са заровени и отгоре замазани с дебел слой глина.


„Съдовете може би са скрити по този начин много скоро след разрушаването на околните сгради. Може би информацията на таблиците е трябвало да бъде защитена и запазена за поколенията“, обяснява Пфалцнер. Засега не е известно дали на таблиците са записки за бизнес дела, или се касае за юридически или религиозни текстове. „Филологът ни, д-р Бетина Файст, разчете малък фрагмент от една от таблиците. В нея се споменава храм на богинята Гула, което ни кара да предполагаме, че пред нас имаме религиозен текст“, добавя професорът.


Докато работят на терен, изследователите са направили заснемане на таблиците с помощта на изчислителен фотографски метод (rti). Така става възможно интерактивното повторно разглеждане на предметите от всякакъв ъгъл.

Екипът вече се е прибрал в Германия и сега започва интензивно проучване и опити за разчитане на текстовете от 93-те клинописни таблици.

Доста от таблиците са от неизпечена глина и доста изтъркани, което ще направи разчитането им по-сложно и ще отнеме повече време. Петер Пфалцнер обаче се надява, че текстовете ще дадат много подробности за историята, обществото и културата на тази малко проучена област в северната част на Месопотамия през второто хилядолетие преди новата ера.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...