26 октомври 2017 г.


Метеорит на 4,5 милиарда години – почти толкова стар, колкото и самата Земя – е продаден на онлайн търг за близо 16 000 евро.

В списъка на специализирания за търгове сайт Catawiki метеоритът е описан като „най-старият известен на планетата“. Теглото на небесния гостенин е 26,5 кг и се подчертава, че е „с отлично качество“.

Скалният къс, дошъл от космоса, е открит в началото на ХХ век в близост до село Kitkiöjärvi е Швеция. За познавачите той е познат като част от прочутата колекция метеорити Muonionalusta. Метеоритът е паднал на Земята, в северните части на Скандинавия, преди около 1 милион години. В региона са открити около 40 фрагмента от него.

25 наддавания са регистрирани, преди фрагментът да бъде продаден за 15 999 евро. Купувачът получава и съответния сертификат за автентичност.


Продавачът се е регистрирал в сайта като „Fallen Angel“ и е от Испания. Очакванията на собствениците на сайта, че камъкът ще бъде закупен от швед и ще се върне в Швеция, не се оправдаха – новият собственик вероятно е от Унгария.

Този фрагмент се радваше на по-голям интерес от страна на купувачите в търговете на Catawiki, отколкото друг метеорит, предлаган на аукциона през май тази година. Тогава метеоритът Hammadah al Hamra се очакваше да бъде продаден за цена между 10 и 15 000 евро, но беше изтеглен от търга, след като най-високата предложена цена беше едва 131 евро.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...