28 август 2017 г.

Ярката червена точка в средата на изображението е Антарес
Някога обръщали ли сте внимание на червения гигант в нощното небе, който носи името Антарес? На пръв поглед у него няма нищо по-специално: той е петнадесетата по яркост * звезда в небето, изглежда като малка червена точка, когато се гледа с невъоръжено око и се намира в съзвездието Скорпион. Понякога го наричат „сърцето на Скорпиона“.

Наистина, съвсем обикновена, макар и сред най-ярките звезди. Досега. В ново изследване, за което пише списание Nature, астрономи са успели да заснемат най-детайлните снимки на тази звезда, която я прави втората – след нашето светило, за която разполагаме с толкова прецизни изображения

Освен прекрасната по отношение на визуалната представа информация, експертите са уловили и някои странни „течения“, които се въртят в короната на червения гигант. Астрономите нямат никаква представа какво представляват тези „течения“.

Червеният свръх гигант е 12,4 пъти по-масивен от нашето Слънце. Диаметърът му е 883 пъти по-голям от този на родната ни звезда. Намира се на около 550 светлинни години от Земята. За да бъде „разгледан“ в такива детайли е необходим наистина мощен оптичен телескоп. За целта е използван Very Large Telescope (VLT) на Европейската южна обсерватория, изградена в Чили.

VLT безспорно в момента е най-атрактивната астрономическа обсерватория, когато е необходимо провеждането на оптични наблюдения. VLT не е само едно устройство, а сбор от четири различни телескопа. Светлината, уловена от всеки от тях, се обработва съвместно и така се образува една цяла картина с по-висока разделителна способност, отколкото би могъл да осигури всеки отделен телескоп.

Изображението изглежда малко замъглено, но това е най-доброто, което можем да постигнем при заснемането във видимия спектър на толкова отдалечени обекти
Астрономите го насочват към „сърцето на Скорпиона“ и заснемат поредица от снимки с висока резолюция. Друго си е да разполагаш с реални изображения на далечна звезда, а не само пикселизираните изображения, на които бяха способни до съвсем неотдавна телескопите (или картини, родени във въображението на художници, на които са им разказвали впечатленията си астрономи). Защо обаче е избран точно Антарес, за първи – след Слънцето – който да бъде заснет толкова детайлно?

Екипът учени е съставен от астрономи от Католическия университет на Северно Чили и Института по радиоастрономия „Макс Планк“. Те обясняват избора си с това, че червеният свръх гигант бързо губи маса, защото се приближава до края на живота си и в близко бъдеще (по астрономическите стандарти) ще приключи като грандиозно избухване на свръхнова.

Въпреки че науката е достатъчно добре запозната с процесите, водещи в крайна сметка до смъртта на звездите от този вид, не толкова добре познати са нещата, които се случват във всеки един момент; как звездата губи от масата си и какво се случва с изхвърляното вещество са част от основните въпроси, на които учените търсят отговори в това си изследване.

Но вместо отговори, експертите получават допълнителни въпроси. В горните слоеве на атмосферата на звездата протичат конвекционни процеси, което си е съвсем в реда на нещата – по-горещите маси се издигат към повърхността ѝ, охлаждат се, след това отново потъват към недрата ѝ или пък биват изхвърлени в пространството. В случая с Антарес обаче, изглежда, че на повърхността ѝ се наблюдава прекалено бурна турбулентност.

Бялата точка в средата е Антарес, заснет в инфачервения (с условно оцветяване)
Колосални „купчини“ от звезда материя се движат със скорост от 20 км/сек и астрофизиците просто нямат идея как се случва това.
„Самостоятелно конвекцията не може да обясни това, което наблюдаваме – турбулентните движения и поведението на атмосферата предполагат, че са налице процеси, които не са ни известни към момента“, пишат в заключение авторите на изследването.

Както винаги, нещата в небесата над нас се оказват далеч по-интересни и сложни, отколкото земната философска максима „каквото горе, такова и долу“ може да обясни.

-----------
* Антарес е алфата в съзвездието Скорпион (най-ярката звезда в съзвездието). Ако двата най-ярки компонента на четворната звезда система Капела се разглеждат отделно, Антарес е шестнадесети по яркост в нощното небе. Заедно с Алдебаран, Спика и Регул е една от четирите най-ярки звезди, лежащи в близост до еклиптиката. Алдебаран, който има почти същия цвят, лежи точно в противоположната страна на Антарес в зодиака.
Звездата е наречена Антарес заради червения си цвят, твърде сходен с цвета на планетата Марс. Гръцката дума Антарес (анти Арес) означава Съперник или Равен на Марс.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...