27 август 2017 г.

Утайки по тези съдове подсказват, че са използвани за съхраняване на най-старото известно до момента вино, произвеждано в Италия
Химически анализ на древни керамични съдове може да наложи преразглеждането на схващането, кога е започнало да се произвежда вино в земите на днешна Италия. Тестовете на проби от вероятни утайки в голям глинен съд, датиращ от медната епоха (началото на IV хилядолетие пр.н.е.), дават предполагаеми положителни резултати за съхранение на вино.

За находката е публикувана информация в Microchemical Journal. Значението на откритието е голямо, тъй като това може да се окажат най-ранните следи от производството на вино в цялата праистория на територията на съвременна Италия. Традиционно се смята, че отглеждането на грозде и производството на вино се развива в Италия през средната бронзова епоха (1300 – 1100 г. пр.н.е.). Схващането е доказано до момента само чрез наличието на гроздови семки, от което се правят заключения за икономическите процеси, протичали в античните общества.

Изглед към Монте Кронио
Водещ автор в новото изследване е д-р Давиде Танаси от Университета на Южна Флорида в Тампа, САЩ. Той и екипът му са провели химични анализи на останките на неглазирана керамика, датиращи от медната епоха. Артефактите са открити в археологическия обект Монте Кронио в Агридженто, намиращ се на югозападното крайбрежие на Сицилия. Експертите са установили, че в предполагаемата утайка се съдържат винена киселина и нейната натриева сол, които естествено се срещат в гроздето и преминават във виното в процеса на производството му.

Много рядко учените успяват да определят химическия състав на такива утайки, тъй като за целта древните съдове трябва да бъдат разкопани внимателно, за да останат непокътнати.

Авторите на изследването заявяват, че в момента се опитват да определят, дали виното, съхранявано в намерените съдове, е било от червените или белите сортове.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...