27 август 2017 г.

Дълбоко в дебрите на планинската верига Западни Гхати в Индия, живее странно същество. Не е голямо, със сигурност не е и красиво, но все пак успява да привлече вниманието на биолозите, работещи в района.

Учени са открили нов вид лилава жаба, която са нарекли Nasikabatrachus bhupathi, т.е. Лилава жаба на Бхупати. Името ѝ е избрано в чест на един от най-известните индийски херпетолози д-р Бхупати Субрамаям, който загива през 2014 година, когато се подхлъзва и пада на скалист терен, докато води проучвателна експедиция.

Изследователи от Американския природонаучен музей и Центъра по клетъчна и молекулярна биология в Индия описват новия вид в проучване, публикувано в списание Alytes.

Описанието на земноводното се характеризира с гладка, сивкава кожа с пурпурен оттенък, малки очи и странна „зурла“, подобна на свинска. Отбелязано е още, че предните крайници са тромави и „с ограничен диапазон на движение“.

За новооткритата жаба се знае, че обитава само сезонно появяващи се потоци сред зашеметяващите планински склонове на Западните Гхати – планинска верига, която се намира недалеч от западната брегова линия на Индия. По-голяма част от времето си жабата прекарва под почвата, заровена в малки дупки в плитчините, вероятно и заради това прилича по-скоро на „водна версия“ на къртица.

Както всички жаби и лилавата жаба на Бхупати започва живота си като попова лъжичка. За разлика от възрастните индивиди, които се крият срамежливо, поповите лъжички на новооткрития вид обитават буйните води на планинските потоци, които се стичат по склоновете на планините по време на мусонния сезон. За да не бъдат увлечени с бързите води, поповите лъжички търсят убежище зад скали и камъни, с „лице“ срещу течението и се прикрепят за тях, като буквално „засмукват“ укритията си.


Учените са успели да открият жабите по характерното им квакане в размножителния период. След като проследяват няколко възрастни и попови лъжички, с помощта на комплекс от морфологични, генетични и биоакустични данни са потвърдили, че това наистина е вид, който до момента не е описан от науката.

Видът е тясно свързан с друг – златна жаба (Nasikabatrachus sahyadrensis), открит през 2003 година. Въпреки че и двата вида принадлежат към семейството Nasikabatrachus, ДНК-анализите показват, че лилавата жаба на Бхупати е съвсем различен вид.

През 2003 година златната жаба е окачествена в средствата за масова информация като „най-странната жаба, откривана някога“. Изглежда, че сега „престижната титла“ може да бъде оспорвана от новият, също толкова странен роднина.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...