14 юни 2017 г.

Докато се любуват на пейзажите край езерото Пауъл, туристи забелязват необичайно явление – сова, която плува в стил “брус”. Какво всъщност се случва?

Изкуственото езеро Пауъл на река Колорадо е разположено на границата между щатите Юта и Аризона. Живописният пейзаж е притегателно място за много туристи. Бреговата му линия е прорязана от стотина малки и големи каньони, създали странен лабиринт, а като че ли направо от водата израстват отвесните червено-оранжеви стени, увенчани със скални “кули” и “бойници”.


Докато снима по тези места, американският фотограф Дерик Зюк става свидетел на необичайното поведение на сова: тя плува в тесен пролив, като стилът ѝ много напомня “брус”. Зюк успява да проследи птицата до момента, когато тя излиза на сушата. Крилата ѝ изглеждат необичайно тежки.

И в това няма нищо чудно, обясняват учените. За разлика от много други птици, перата на птиците от семейството на совите не притежават свойството да отблъскват водата. Но в някои изключително редки случаи може да се види сова или бухал, които плуват във вода.

Най-често прибягват до този краен вариант в случай на опасност – например, ако им се налага да се скрият от хищник. Но със случая на совата от езерото Пауъл нещата стоят по друг начин. Според орнитолога Джеф Ле Барон това е млад екземпляр, съвсем млада птица, напуснала наскоро гнездото. А за младите птици е характерно активното изследване на света около тях, като изпробват и с какви възможности ги е дарила природата.
Специалистът освен това е определил и към кой вид принадлежи “плувеца” – вирджински бухал (Bubo virginianus).

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...