26 юни 2017 г.


През отминалата седмица в интернет пространството нашумя поредната новина за откриването на мумия на “трипръсто извънземно” близо до мястото, където се намират прочутите геоглифи в пустинята Наска. Нека обаче да сме наясно от самото начало: става дума за нещо, което носи явните следи на измама, при това не особено добра.

Мимифицираното създание, покрито с бял прах, веднага беше окачествено като загадъчно, защото “съществото” има по шест пръста на ръцете и краката, за разлика от нормалния набор от две по 10 пръста. Черепът му е издължен, но това е доста често срещана практика в предколумбовите общности, населявали територията на съвременно Перу.

Новината за “находката” тръгна от сайта Gaia.com, който определя сам себе си като “скептично настроен спрямо конвенционалната наука” (т.е. спрямо нещата, които човек обикновено нарича “логика” и “доказателства”). Серията видео клипове, посветени на “находката”, са пълни с насочващи въпроси и внушения, че това “създание”– каквото и да е то – не е родено на Земята.


“От ДНК-проба бяхме в състояние да определим, че това е жена, която условно нарекохме Мария. Сигурни сме за пола ѝ, защото липсва Y хромозома”, казва във видеото Михаил Асеев от "отдела за генетичен анализ към Руската академия на науките", както е посочено в клипа.

Логично възниква въпроса: Ако екипът е успял да извлече и анализира ДНК-материал, и на база на тези анализи да заключи, че мумията е на жена, тогава не би ли следвало експертите да са наясно, дали става дума за човешко същество или не? Пък и не бива да се пренебрегва друг очевиден факт: ако експерти по генетика открият извънземна ДНК, едва ли биха направили съобщението си през уебсайт, занимаващ се с конспиративни теории и наречен “The Mysterio”.

И още нещо: бърза проверка с помощта на Google показва, че Михаил Асеев не фигурира сред членовете на Руската академия на науките, нито пък е сред учените от Института по молекулярна генетика. Няколко сериозни научни сайта са изпратили официални запитвания до Руската академия, за да установят до каква степен е вярно членството – ако изобщо става дума за такова – на Асеев в академичните структури. Очакват се официални отговори.

Но ако и това не звучи достатъчно подозрително, то трябва да се има предвид, че трима от членовете на “експедицията, направила откритието”, имат зад гърба си дълги досиета с фабрикувани измами, целящи единствено трупане на пари. Джейми Маусън, наричащ себе си радиестизичен журналист и Исус Залце Бенитес през 2015 година съобщават за друга мумия, която уж е на извънземно, но се оказва, че си е на съвсем човешко дете. Съобщението за “извънземната мумия” е направено на специално организирано събитие за набиране на средства, наречено “Be Witness”.


Третият от “екипа” е д-р Константин Кототков, който освен, че е убеден, че мумията от Наска “принадлежи на извънземно същество”, твърди освен това, че притежава “камера, която може да заснема енергийното състояние на човек”. И всеки, който иска да притежава такава камера, може да си я закупи от него само за “изгодните 850 долара”, което наистина е супер цена, ако сте от този тип хора, притежаващи безгранични дози доверчивост и наивност.

В заключение трябва да се обърне внимание и на многото мнения, изказвани в дискусиите в интернет форумите около “находката”, в които се набляга на техниката за мумифициране. Същинските мумии, които са известни на науката, обикновено имат “кожен” външен вид. В крайна сметка, става дума за изсушена кожа, Докато “новооткритата мумия” просто прилича на мазилка, с прикрепени към нея зле замислени и изпълнени дълги пръсти.

Това “откритие” получава толкова много “черни точки”, че няма никаква надежда да се окаже “първото доказателство за присъствието в далечни времена на извънземен живот на Земята”.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...