26 юни 2017 г.

От дълги години астрофизиците мечтаят да наблюдават най-младите звезди във Вселената – онези, които са съставени от оригиналната материя, възникнала след Големия взрив. Такива млади звезди обаче постоянно избягваха да попаднат в полезрението на учените. Вече нещата не стоят така.

С помощта на Very Large Telescope (VLT) на Южната Европейска обсерватория (ESO), астрофизици, водени от Дейвид Собрал са открили първото доказателство за наличието на древни звезди, които получават общото название звезди от типа Population III. Научната публикация за откритието е приета за публикуване в списание Astrophysical Journal.

Звездите от тип Population III живеят трудно, ярко и бързо, като успяват да “изкарат” само 2 милиона години, преди да се превърнат в свръхнови. За сравнение, нашето Слънце се предполага, че има жизнен цикъл от 11 милиарда години, които все още не е преполовило. Звездите от тип Population III трябва да са много “чисти” и да съдържат само водород, хелий и нищожни количества литий. Вероятно не съдържат никакви по-тежки химични елементи. Екипът астрофизици е открил няколко галактики, които покриват критериите, сред тях е и галактиката CR7.

"CR7 е първата далечна галактика, която покрива изцяло критериите за звезди от тип PopulationIII и при нея не откриваме никакви следи от C (въглерод), O (кислород), N (азот) или който и да е друг елемент. За пръв път наблюдаваме подобен феномен”, казва Собрал.

Успехът на екипа в откриването на тази рядка галактика вероятно се дължи на различния подход, който са избрали. Нормално е да се наблюдава един, при това съвсем малък участък от небето.
Собрал описва така техният подход: “Вместо да навлизаме по-надалеч и по-надалеч в малки участъци, ние предприехме наблюдения на по-големи участъци в търсене на най-отдалечените галактики. Една от причините никой преди нас да не го беше правил по този начин е схващането, че тези ярки галактики следва да са много, много редки и е безпредметно да се рови за тях”.

Още едно доказателство, че не бива винаги да се движиш по отъпканите пътеки.

Още едно предположение по отношение на тези звезди. Смята се, че те трябва да са много редки, заради много краткият им живот – може просто да сме закъснели с появата си, за да ги видим. Но благодарение на Собрал и неговият екип, вече е ясно, че “този тип звезди са 30 до 100 пъти по-често срещани, отколкото е прието да се смята”.

Собрал е решил да наблюдава CR7 с по-мощна техника и по-висока резолюция. “Надяваме се, че ще можем да използваме “Хъбъл” за да надникнем и разберем по-точно какво представлява CR7”. Ако това намерение се осъществи, очакват ни нови, още по-впечатляващи снимки от най-ярките и загадъчни древни галактики във Вселената.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...