21 май 2017 г.


Супервулканът, който се намира в околностите на Неапол, е достигнал критична фаза в активността си. Според учените, много е вероятно в близко време да сме свидетели на ново изригване.

Близо до Неапол се намират Флегрейските поля, или Кампи Флегреи на италиански. Районът е гъсто населен и дори е свързан с града с линия на метрото. Но същата територия е и едно от потенциално най-опасните места на планетата: на това място лавата се разполага максимално близо до земната повърхност.


Нещо повече: лава изтича постоянно с различна интензивност. Най-голямото изригване на Флегрейските поля се е случило преди около 200 000 години и е породило т.нар. вулканична зима - захлаждане с 5-10 °C заради замърсяването на атмосферата с пепел. Учените са на мнение, че точно това изригване в крайна сметка довежда до изчезването на неандерталците, които не успяват да се приспособят към промените в климата. За последен път супервулканът се събужда преди около 500 години. Изригването на 29 септември 1538 година довежда до образуването на конусът от шлака, наречен Монте Нуово.

През последните месеци Кампи Флегреи отново показва признаци на активност. След като проследяват динамиката на протичащите процеси, учените са достигнали до извода за възможно изригване в близко бъдеще.

Свидетелства за това са натрупванията на тектонични напрежения и деформациите в района на вулкана.

Процесите са започнали в средата на ХХ век и днес под Флегрейските поля се е събрало достатъчно количество магма, за да предизвика ново мощно изригване. Само през последните няколко месеца лавата се е изкачила до около 3 километра под повърхността и движението ѝ нагоре продължава.


В случай, че прогнозите на учените се оправдаят, в зоната на силното изригване ще се окажат най-малко 360 000 души, живеещи в тази част на Неапол, а косвено може да пострадат и всички жители на града с население от около един милион души.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...