3 май 2017 г.


В края на I век пр.н.е. за да почете Октавиан Август, Ирод Велики построява в северната част на централен Израел пристанищния град Цезареа Маритима, по-известен като Кесария. Мястото с руините на града и до днес е способно да потопи посетителите в римската реалност отпреди 2000 години. Пристанищният град се превръща впоследствие в провинциална столица на провинция Палестина в Римската империя и е важен търговски център. Дори и след упадъка на Рим, градът отново играе значима роля до пристигането на арабите около 640 година. Кесария се превръща и във важен опорен и търговски пункт за кръстоносците по време на завладяването на Светите земи от европейските христови воини.

Заради богатото на история минало, израелските власти са решили да възстановят монументалния някога римски храм, играл важна роля в живота на римския полис преди 2000 години. Проектът за реконструкцията се оценява на около 27 милиона долара.


Много експерти са на мнение, че някога храмът е представлявал величествена гледка. Замислен и построен така, че да привлича погледите и на преминаващите далеч от брега кораби. Наподобявал е известният Акропол в Атина. Кесария е забележителна с архитектурата си. Градът разполага с пристанище в дълбоки води, многобройни складове около пристанището, пазари и добра пътна инфраструктура - както вътре в града, така и за свръзка с близките селища. И както във всеки римски град и в Кесария задължително има обществени сгради и бани. Към публичните пространства трябва да се добавят и сградите, служещи за развлекателни цели. В града са се провеждали много гладиаторски спектакли, а жителите му са имали възможността да посещават и театрални представления.


Днес Кесария е привлекателно за туристите място. Годишно средно по милион души от цял свят се стичат, за да видят оцелелите руини на майсторски изпълнените акведукти, както и най-старият оцелял римски театър в региона. Новият проект за реконструкцията на Кесария е плод на съвместните усилия на Фондация Едмон де Ротшилд, Caesarea Development Corporation, Израелското министерство по античността и министерството по околната среда и националните паркове. Целта на проекта е Кесария да се превърне в най-големият археологически обект в Израел. Обновяването вече е започнало и през тази година учените се надяват да приключат с първия етап от работата си - да се извършат нужните укрепителни дейности по основите и арките на покривната конструкция на древния храм.


Дорон Бен Ами, един от археолозите, участващи в проекта, казва пред Ройтерс: "Цялостното усещане на посетителите ще бъде съвсем различно. Ще може да се потопят и да усетят истинската атмосфера на великолепната сграда. Това е нещо, което не може да се случи на никой друг археологически обект днес."


Точно преди година, през май 2016 г., в крайбрежните води беше открит потънал античен кораб и находката беше определена като най-значимата за последните 30 години в Израел. Сред товара на потъналия кораб, подводните археолози намериха бронзови статуетки и монети, както и най-различни други артефакти. Първи на потъналият през IV век кораб случайно се  натъкват двама спортни водолази, които после уведомяват властите за находката си.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...