22 май 2017 г.


У мнозина образът на викингите се асоциира с яки мъжаги, които в най-тъмната част на нощта се появяват от бурното море - на групи от няколко десетки воина - и светкавично обират крайбрежните села и градчета по английското крайбрежие. После, когато са плячкосали всичко ценно, пак толкова бързо изчезват и поемат към земите си в Скандинавия.

Разбира се, в тази картина има известна доза истина. Британски археолози обаче са открили доказателства за съществуването през IX век на голям военен лагер на викингите на територията на Линкълншър. Предположението е, че той е създаден като плацдарм за завладяването на Англия. Лагерът е изграден през зимата на 872-873 година и е подслонявал хиляди викинги, пишат експертите в съобщение на сайта на Университета в Шефилд.


Лагерът е използван от Великата езическа армия или Великата датска армия, спомената като Great Heathen Army в "Англосаксонска хроника" от 865 година. Предишните викингски нашествия наистина са осъществявани по схемата "удари и бягай", но в точно този случай целта е много по-амбициозна - завладяването на англосаксонските царства в Британия. Армията остава в Англия в продължение на 10 години и успява да покори всички малки царства, с изключение на Уесекс. През 871 година Алфред Велики плаща на викингите, за да си тръгнат. Те обаче не изпълняват поетия ангажимент и през 875 година нахлуват в Уесекс. Алфред Велики им дава решителна битка при Едингтън, където разгромява Великата армия.

Лагерът на викингите е построен на бреговете на река Трент край Торкси и се превръща в стратегически отбранителен пункт за презимуване, изходна точка за началото на военната кампания на Острова. Учени от университетите в Шефилд и Йорк провеждат разкопки и установяват, че зад стените на лагера са живеели в палатки хиляди викингски воини, заедно с жените и децата си. Изследователите са открили свидетелства, че докато са се подготвяли за инвазията викингите са ремонтирали корабите си, устройвали са си различни надпревари, претопявали са злато и сребро, заграбени по време на набези, а претопените ценни метали са използвали за да закупуват нужните им провизии и въоръжение.


Спорове около мащабите и разположението на лагера се водят от години. Новите изследвания най-после дават категоричен точен отговор къде точно се е намирала, както и че е заемал площ от най-малко 55 хектара. По площ е бил по-голям дори и от някои от градовете от онази епоха, в това число и Йорк, пишат в статията учените.

В статията са цитирани думите на ръководителя на екипа, професор Дан Хадли от катедрата по археология в Университета в Шефилд, който казва: "Лагерът на викингите в Торкси е нещо повече от шепа страховити воини - това е огромен плацдарм, по-голям по територия от някои от градовете по онова време. В него е кипял същински градски живот, с търговията, семейните порядки, пировете и развлеченията. От находките до момента научаваме, че на място викингите са ремонтирали корабите си. Претопявали са награбените злато и сребро, а слитъците претопени метали са ползвали за да търгуват помежду си. С метал-детектори открихме над 300 оловни фигури за игри, което предполага, че викингите, включително и жените и децата им, са прекарвали много време в играенето на различни игри, с които са запълвали дългите зимни дни в очакване на запролетяването, когато са поемали към нови завоевателни набези". 

Пак с помощта на детекторите за метал са открити повече от 300 монети и над 50 къса сребро, в това число и фрагменти от брошка и сребърни слитъци. Сред находките има и няколко късчета самородно злато, или злато, отсечено от слитък. 100 сребърни монети допълват находките от разкопките; предполага се, че монетите са попаднали на това място, донесени от викингски търговци, посетили далечни територии.


Открити са и множество артефакти от бита на викингите - над 300 оловни фигури за игра, няколко вретена, риболовни принадлежности и тежести, игли и множество железни инструменти.

Изследователите от Университета в Йорк са разработили виртуална възстановка, от която по-нагледно може да се придобие представа за живота на викингската армия. Сцените във възстановката са базирани на реалните находки, които археолозите са изкопали в лагера край Торкси. Виртуалната изложба е открита на 19 май 2017 година в музея в Йоркшър и може да бъде разгледана до 5 ноември.

Професор Джулиан Ричард от катедрата по археология в Университета на Йорк разказва: "Опитваме се чрез образите да предадем по увлекателен начин духа на онази бурна епоха в историята на Британия. Викингите и преди това често са нападали крайбрежните манастири и села, след което са се връщали за зимните месеци в родната си Скандинавия. Но след средата на IX век решават, че е време да се установят на Острова. Това е много ясно послание към местните, че вече са решили не просто да плячкосват, а да завладяват и управляват". 


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...