26 май 2018 г.


След проучвания, продължили две години, археолози потвърждават астрономическото предназначение на находка в автономия район Вътрешна Монголия в Китай. Касае се за пет дупки, датирани отпреди 2000 години, изсечени в гранитни скални образувания в планината Иншан. Скалните "астрономични знаци" са открити близо до административния център на автономния район Вътрешна Монголия, град Хох хот. Дупките са разположени по линия с протежение 1000 метра, разказва пред агенция Синхуа Ву Джиацай, археолог от Университета в Хох хот.

Планинската верига Иншан е известна с множеството групи древни скални рисунки. Дупките, издълбани в гранита, са открити от археолози през 2015 година. Диаметърът на петте дупки варира между 6 и 10 см; вдълбани са между 2 и 7 см в скалата. Издълбани са в поредица, наподобяваща "перлена огърлица".



"Когато разбрахме, че дупките са дело на човешка ръка, започнахме да търсим обяснение на предназначението им", разказва Ву. Археолозите са ползвали методи за датировка и анализ на микроерозията, за да установят кога са били направени дупките. Достигат до заключение, че са от периода на Воюващите царства (475 - 221 г. пр.н.е.) и представляват петте планети от Слънчевата система - Венера, Юпитер, Меркурий, Марс и Сатурн.

Формацията, която образуват петте дупки, кривата, както и разстоянията между тях, описват разположението на петте планети в небесната сфера така, както са изглеждали през 204 г. пр.н.е., обясняват археолозите.
Скалите, в които са изсечени дупките, са различни по цвят и плътност. Например, "Марс" е изсечен върху червена скала, докато "Меркурий" се намира близо до руслото на поток.

"Дупките всъщност са астрономически записки, водени от нашите предци", казва Ву пред Синхуа. Археологът свързва петте дупки с историята. От историческите записи се знае, че през 204 г. пр.н.е. Маодун, шанюй (предводител) на племената хунну, нанася поражение на враговете си. Вероятно планетите са издълбани през пролетта на същата година в подножието на планината, където Маодун е отправил молитва към боговете си.



Номадските племена хунну обитават обширни територии, намиращи се днес в границите на Монголия и Китай. Формират първата си империя през III век пр.н.е., а впоследствие са завладени от китайската династия Хан (206 г. пр.н.е. - 220 г.).

"Дупките представят не само положението в небесата на петте планети, както са ги видели древните. Те ни предоставят и допълнителна информация, чрез съответствие по големината и цветовете си. А това ще ни помогне в изучаването на астрономичните разбирания на предците ни", казва в заключение Ву Джиацай.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...