26 май 2018 г.

Археолози са открили по време на разкопки в Китай останки от глинени съдове, по чиито стени са се запазили остатъци от древна напитка, приготвяна в тях. Специалистите твърдят, че находката представлява най-ранното свидетелство за варене на пиво в Китай. Напитката е произвеждана преди най-малко пет хилядолетия, съобщава агенция Франс Прес.

Находката категорично показва, че хората от онова време са били майстори в приготвянето на пиво по особена технология, в която са включени елементи, характерни и за източните, и за западните традиции във варенето на напитката.

По утайката с жълтеникав оттенък, запазила се по стените на съдовете, специалистите са определили основните съставки за приготвяне на древната бира: ечемик, просо, цветове от дива орхидея и корени.



Водещият изследовател в разкопките, Цзяндзин Ван от университета в Станфорд споделя пред AFP, че “откриването на следи от ечемик за нас е неочаквано”. Тази находка е най-ранното доказателство за присъствието на зърнената култура в Китай.

Откритието означава, че ечемикът е пренесен в Китай с поне 1000 години по-рано, отколкото е прието да се смята до момента. Учените отбелязват, че вероятно зърнената култура първоначално е използвана предимно като съставка за приготвяне на бира, а едва по-късно се превръща в основна култура в селското стопанство.

Находката е направена край бреговете на река Вей в северната част на Китай. Учените извършват разкопки в две ями, датирани от периода между 3400 - 2900 г. пр.н.е. В тях са открити предмети, използвани в процеса на приготвяне на пивото, филтрацията и съхраняването на готовата бира.



Да се установи какъв точно е бил вкусът на тази древна напитка е невъзможно – не са известни точните пропорции за приготвянето ѝ. Ван изказва предположението, че древната бира е имала сладко-кисел вкус.

Експертите подчертават, че доказателства за варенето на пиво през същия период са открити и в Египет и на територията на съвременен Иран.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...