24 април 2017 г.


Легендата за битката на св. Георги с дракон е в основата на вдъхновението, което черпи световно известния архитект Антонио Гауди при дизайна на Къщата Батло в Барселона. Наскоро фасадата на зданието се покри с червени рози, като припомняне на тази история.


Всяка година на 23 април в Каталония отбелязват деня на св. Георги (Sant Jordi). Празникът е символ на любовта и саможертвата и сред местните е по-популярен дори от деня на св. Валентин. Традицията се основава на древната легенда за дракона, на когото местните жители били принудени да принасят човешки жертви. Когато дошъл редът на принцесата и тя започнала да се прощава с близките си и живота, за нея се застъпил свети Георги. Яхнал бял кон, облечен в искрящи доспехи, той убил чудовището, чиято кръв пък обагрила розовите храсти.


И от този момент присъствието на розата се превръща в задължителна част от празненствата. През тази година за празника на 23 април Къщата Батло (Каса Батло или Къщата на костите) в Барселона беше украсен с тези цветя. Мястото за инсталацията не е избрано случайно: когато получава поръчката за престрояването на сградата, Антонио Гауди я оформя в съответствие с легендарната битка на св. Георги с дракона. Покривът е изпълнен от "драконови люспи", увенчали копието на св. Георги под формата на кръст; арките на мансардата и стълбищата повтарят очертанията на митологичното същество, а по фасадата щедро да "разхвърляни" черепи и костите на неговите жертви.



За да украсят сградата тази година са използвани хиляди живи и изкуствени рози, а във вътрешния двор дори завалява "дъжд" от розови цветчета. Резултатът: домът започва "да кърви" отвън и отвътре.


Инсталацията тази година продължава от 21 до 23 април и е под егидата на испанската Банка за кръв и тъкани. Всички желаещи през тези дни имаха възможността да дарят кръв в подвижните лаборатории, работещи непосредствено край легендарната сграда.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...