17 април 2017 г.


Останките на петима Кентърбърийски архиепископи са открити в средновековна църква, близо до Ламбетския дворец - лондонската резиденция на архиепископите.
Строители, извършващи ремонтни дейности в Музея за история на градините и градинарското изкуство, на чиято територия се намира църквата на св. Мария, в която вече не се извършват богослужения, са попаднали на неизвестна до момента крипта. В нея са открити 30 оловни ковчега. Върху един от тях намират златна тиара.

Директорът на музея, Критофър Уудуорд си спомня, как му позвъняват строителите и как веднага разбира, че нещо не е съвсем наред. "Беше изненадващо! Там откриват корона - митра на архиепископ, която блести в златно на фона на пълния мрак".

Златната митра е поставена върху капака на един от ковчезите, наредени един върху друг в подземието, изградено от тухли. Гробовете са оставени непокътнати на място. Строителите са поставили стъклен под над тях, за да може посетителите да разглеждат находката.


На два от ковчезите има таблички с имената на починалите. На едната е името на Ричард Банкрофт (архиепископ от 1604 до 1610 година), на другата - името на Джон Мур (архиепископ между 1783 - 1805 година). Пак там е намерен и ковчега на съпругата на Джон Мур - Катерина Мур.

Банкрофт е известен с публикацията на новия превод на англиканската Библия  - Библията на крал Джеймс. Работата по превода започва през 1604 година под личната егида на Джеймс I, а самата публикация е съществена вече след смъртта на архиепископа, през 1611 година.
Журналистът на Daily Telegraph Гари Маунт, който пръв след строителите вижда находката, твърди, че според хрониките на църквата св. Мария в Ламбет, в криптата най-вероятно се намират останките на още трима архиепископи: Фредерик Корнуолис (архиепископ от 1768 до 1783 година), Матю Хътън (1757 - 1758 година) и Томас Тенисън (1695 - 1715година).

Специалистите са идентифицирали и надгробен надпис на член на църковния апелационен съд Джон Бетсуорт (1677-1751) - съдия в църковния съд на Кентърбърийския архиепископ. Засега не е ясно чии са другите ковчези в криптата, но разнищването на загадката може да се окаже "записана" в историята на самата църква.


Църквата на св. Мария в Ламбет е едно от най-свещените места в Лондон. Построена е през XI век на крайбрежната алея на Темза, срещу Уестминстърското абатство. Инициативата за строежа на храма е на сестрата на крал Едуард Изповедник - последният англосаксонски крал на Англия.

ВВС цитира думите на Крисофър Уудуорд: "църквата има двойствен живот: служела е като енорийска църква в Ламбет, малко селце край реката... но е била и нещо като пристройка към двореца Ламбет. В продължение на векове много Кентърбърийски архиепископи са водили служби в нея и са я посочвали като място за вечния им покой".


Въпреки богатата история на църквата, Уудуорд и екипът му не са се надявали да се натъкнат на толкова значима находка. "Смятахме, че заради близостта на Темза и опасността от наводнения, в църквата не би следвало да има крипта. Във викторианската епоха от мястото са изнесени стотици, ако не и хиляди погребения, за да се освободят места за нови строежи. Изобщо не сме очаквали, да се натъкнем на такава находка".

От 1972 година в църквата на св. Мария в Ламбет не се провеждат богослужения. Трябвало е да бъде разрушена, преди да се превърне в Музея за история на градините и градинарското изкуство. През октомври 2015 година музеят е затворен за година и половина, за да бъде реставриран сградния фонд. Очаква се да отвори врати още през месец май 2017 година.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...