23 март 2017 г.


Финландският кинорежисьор Ян Фройдман е събрал в едно видео десетки хиляди снимки на повърхността на Марс, направени от сондата на NASA Mars Reconnaissance Orbiter.

Атмосферата на Марс е наситена с прах, затова дори наблюденията от близко разстояние са затруднени. Специалистите обясняват, че най-добрият начин да се видят детайли на повърхността на планетата е, да се използват обработени дигитални изображения.
Точно това е направил финландският кинорежисьор Ян Фройдман. След като обработва снимките, направени с камерата High Resolution Imaging Science Experiment, намираща се на борда на сондата на NASA, той ги е събрал в един видео клип с продължителност от 4,5 минути. Трудоемкият процес Фройдман е извършил ръчно, без да прибягва до помощта на специални програми.


Камерата High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) се намира на борда на космическия апарат Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). HiRISE представлява на практика рефлекторен телескоп с апертура 0,5 м и е най-големият телескоп, изпращан от човек в дълбокия космос. Резолюцията на камерата достига до 30 м на пиксел при преминаване на апарата на височина от 300 км над повърхността на Марс. В един кадър може да попаднат до 6км от повърхността на планетата.

Първата снимка на Марс HiRISE прави на 10 март 2006 година, когато MRO се установява на орбита около планетата. От тогава са получени над 50 000 снимки с висока резолюция. Те са направени по метода на анаглифията, т.е. са стереоскопични изображения. Трябва да бъдат разглеждани с помощта на специални очила. Финландският режисьор ни е облекчил - обработвайки всяко от десетките хиляди изображения е запазил триизмерността им, но е направил така, че да не се налага да ползваме очила. Благодарение на динамичното представяне на кадрите във видеото, у зрителя възниква усещането за полет над повърхността на Червената планета.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...