23 март 2017 г.


Специалисти от Кеймбриджкия университет и Университета Дънди, Великобритания са извършили лицева реконструкция на бедняк от XIII век. Освен това са събрали и данни, как е живял този човек, чиито останки, заедно с останките на още над 400 човека са открити на територията на съвременния колеж Свети Йоан. До 1511 година на това място се е намирала болницата на Йоан Богослов и прилежащото към нея гробище.

Археолозите смятат, че мъжът е живеел постоянно в благотворителното заведение, което е оказвало помощ на бедните, старците и инвалидите. Учените са успели да реконструират външността на този човек, както и да се сдобият с някои факти от живота му. В изследването останките на мъжа са под каталожен номер Context 958.


Установено е, че мъжът е починал на възраст около 40 години. Състоянието на скелета му показва, че приживе е извършвал тежък физически труд, но е невъзможно да се определи точната му професия. Интересното е, че Context 958 се е хранил предимно с месо и риба, а подобна диета за онова време е била рядкост за бедняците. Учените предполагат, че мъжът може да се е занимавал с някаква търговия или друг вид дейност, която му е осигурявала достъпна храна от такъв вид. Другото предположение е, че мъжът се е разболял тежко, не е изключено и от чума, и това го е лишило от работата му, вследствие на което приютът на болницата е станал единственото място, където е намирал подслон.


За нелекият му живот свидетелства се намират и по зъбния емайл на бедняка: в младежките му години емайлът на два пъти е спирал развитието си, което свидетелства за тежко заболяване или дълго гладуване. Археолозите са установили и следи от удар с тъп предмет по тила на мъжа. Но този удар не е причинил смъртта на бедняка.


"Повечето исторически източници описват предимно живота на богатите хора през Средните векове. По онова време, колкото по-малко пари и имущество притежава човек, толкова по-малка е вероятността, че някой ще напише нещо за неговия живот. Така че, такива скелети са един от редките и сполучливи възможности да узнаем повече за живота на простолюдието в средновековна Европа", казва археологът от Кеймбридж Джон Роб.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...