16 март 2017 г.


Нов космически рекордьор е регистриран в Млечния път. Астрономи са установили звезда, бяло джудже, чиято орбита е толкова близо до черна дупка, че за един час успява два пъти да се завърти около опасния си "съсед".

Космическата "танцова двойка" е известна като X9 и представлява двойна система, отдалечена на 14 800 години от Земята. Намира се в сферичния куп 47 Тукан. Съществуването на двойната система е известно на специалистите още от 2015 година, но едва сега астрофизиците са установили, че едната компонента в нея е всъщност черна дупка.

В доклад, публикуван в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, астрономите описват драматичните промени в рентгеновото излъчване на обекта, които се наблюдават с периодичност от 28 минути. В тези резки промени специалистите са разчели явните следи от присъствие на черна дупка, около която по много близка орбита обикаля бяло джудже. За това, че звездата-компаньон е точно от този вид, астрономите съдят по големите количества кислород, което говори, че това е една много напреднала в еволюцията си звезда, каквито са белите джуджета. Нейното вещество обаче бавно бива поглъщано от безмилостния компаньон в двойката.

"Звездата е толкова близо до черната дупка, че материята от нея бива засмуквана и се изсипва върху диска от материя, който се вие по края на черната дупка", обяснява д-р Араш Бахрамани от Университета на Алберта в Канада.
Откритието е направено с помощта на съвместните изследвания, проведени с космическите лаборатории на NASA Chandra и NuSTAR, както и с австралийския Telescope Compact Array.

Артистична илюстрация на системата Х9 в клъстъра 47 Тукан. NASA
Изследователите са на мнение, че черната дупка вече милиони години "краде" материя от звездата и тя вече е загубила по-голяма част от нея. Бялото джудже се намира на орбита от около 1 милион километра от черната дупка, което приблизително се равнява на 2,5 пъти дистанцията между Земята и Луната. Въпреки че е загубила много от веществото си, звездата няма да "падне" в черната дупка, както това се случва с изсмуквания от нея газ. Екипът учени смята, че ще се случи точно обратното.

"С течение на времето, смятаме, че орбитата на звездата ще става все по-разтеглена, тя ще губи все повече вещество и в крайна сметка ще се превърне в екзотичен обект, подобен на диамантената планета, която беше открита преди няколко години", допълва съавторът в изследването професор Джеймс Милър-Джоунс.

Но не само бъдещето на системата е интересно. Много важно е и какво се е случвало в миналото на екзотичната двойка. Астрономите се опитват да разберат, как тези два "несъвместими" обекта са се събрали в една система. Основната хипотеза е, че срещата им е вследствие на космически сблъсък. Възможно е черната дупка да е "блъснала" червен гигант, а с източването на газовата ѝ обвивка да е превърнала звездата в бяло джудже.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...