16 март 2017 г.


Това живописно място се нарича Horseshoe Bend (“Подковата”) и се намира в Аризона, САЩ. Водният ръкав, който заобикаля около огромен скалист хълм, е започнал да се формира преди около 17 милиона години. Творението е на река Колорадо.

Някога на това място се е простирала равнина, през която е протичала река. Преди около 65 милиона години обаче, платото започва постепенно да се издига. Поради това се променя наклонът на речното корито, а скоростта на течението на водата се увеличава и достига до 20 км/ч. Водата започнала да дълбае скалите, отмивайки на места по-слабите видове почва и скали. 

За да пробива пътя си, на водата и помагат камъните, които носи по течението си. Тези малки речни камъни, подобно на “шкурка” с години са търкали якия гранит по руслото на реката, вдълбавайки коритото й. 15 сантиметра за 1000 години – това е скоростта, с която водата е дълбала скалите в Мраморния каньон, където се намира и живописната “Подкова”. 

Всъщност, независимо, че се нарича Мраморния каньон, на това място мрамор няма. Геологът Джон Пауъл го е нарекъл така заради полираният от водата варовик, който отдалеч прилича на мрамор. 

За да усети човек мащабността на този природен феномен, трябва да стигне – но много предпазливо – до ръба на “подковата”. На това място липсват предпазни парапети. Може да се качите и на малък самолет и да погледнете от въздуха прекрасното природно творение. А за онези, които се боят от височините, туристическите агенции предлагат и разходка с катер по Колорадо.

Но “Подковата”, за съжаление, не е притегателно място само за туристите. Мястото има лошата слава на “аризонската столица на самоубийците”. Желаещите сами да сложат край на живота си, много често избират именно това красиво кътче, за да скочат в пропастта.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...