24 февруари 2020 г.


С помощта на телескопа "Хъбъл" учени са успели да заснемат как загива звезда и се превръща в планетарна мъглявина. Изображението е публикувано в сайта на NASA.

Снимката на мъглявината OH 231.8+04.2, наричана Calabash Nebula или "Запъртък" е пример за това, как звезда - в конкретния случай червен гигант - загива и се превръща в планетарна мъглявина. В процеса външните слоеве на звездата, съставени от газ и прах се изхвърлят в околното пространство. Изхвърлената материя се движи с огромна скорост: скоростта на газовете, например, които на снимката светят в жълто, достига до приблизително милион километра в час.

Астрономите подчертават, че улавянето на този етап от еволюцията на звезда е голямо постижение, защото такива явления се случват почти мигновено - поне по мащабите на космоса. Според учените, истинска планетарна мъглявина в този регион ще се оформи в близките около 1000 години.



Мъглявината "Запъртък" е наречена така, защото съдържа големи количества сяра и сероводород, заради който разлагащите се яйца издават характерния неприятен мирис. Астрономическия обект се намира на дистанция над 5000 светлинни години от нас, по посока на съзвездието Кърма.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...