16 февруари 2017 г.


Странна, наподобяваща птица статуетка, датирана от около 5000 г. пр.н.е. озадачава гръцките археолози, които не могат да обяснят нито какво представлява, нито какъв е произходът ѝ. Наричат я "7000-годишната енигма" и от днес до 26 март артефактът ще бъде изложен в Националния археологически музей в Атина.

Подобното на птица "арт" творение е издялано от гранит и това още повече озадачава учените, защото е необяснимо как праисторическият скулптор се е справил с тази задача, без да разполага с метални сечива - скулптурата датира от края на неолита. Статуетката не е много висока - само 36 см, но все пак е по-голяма от повечето подобни неолитни артефакти, откривани до момента.


Има заострен нос, издължен врат, спускащ се към значително закръглен корем и завършва с цилиндрични крака. Катя Мантели, археолог в Националния археологически музей в Атина казва пред Reuters, че "по отношение на техниката на изпълнение и размерите, статуетката е сред най-редките и уникални произведения от периода на неолита в Гърция".


До тук свършват ясните факти, всичко останало около гранитната скулптура е загадка. Статуетката попада в музея от частна колекция, затова, съдейки само по вида ѝ, археолозите спекулират, че произходът на артефакта е от северните гръцки области Тесалия или Македония, но и това е само една от многото непотвърдени хипотези. Мантели обяснява, че "може да е човекоподобно изображение с лице, наподобяващо птица, или птица, която няма нищо общо с човешка фигура, а някакво символично представяне на идеологична представа на представителите на неолитната общност".


Нещата още повече се объркват, заради липсата на каквито и да е индикации за половата принадлежност на съществото. Експертите се питат, дали това е така, заради ограничените възможности за обработка на камъка, с които е разполагал древният скулптор, или умишлено статуетката е създадена "безполова". Повечето археолози са на мнение, че скулпторът просто не е разполагал с подходящи инструменти, за да придаде на творбата си по-конкретни форми.


"Да, може да предположим, че виждаме фигура на бременна жена, но липсват гърдите, които през неолита са ясното отражение на женствеността. От друга страна липсват и мъжки органи, така че като цяло имаме една "асексуална" творба. Всички тези загадъчни аспекти правят фигурата още по-очарователна", добавя Мантели.

Статуетката е част от изложба "Непоказваният Музей" - временно изложение, по време на което ще бъдат представени някои от 200-хилядите експонати, съхранявани в складовете на музея и не са част от основната експозиция на музея.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...