16 февруари 2017 г.


Нахлуването на човек в дивата природа много често се оказва пагубно за нея. Но в джунглите на Амазония е открит пример за обратното: древните обитатели на този регион, докато са създавали геоглифи, са допринесли за запазването на тропическите гори.

От десетилетия насам тропическите гори в басейна на река Амазонка са подложени на мащабно изсичане. Докато проучват местност, покрита доскоро от гъсти джунгли, учени от Бразилия и Великобритания откриват многобройни рисунки, нанесени върху терена, т.нар. геоглифи.

До момента са регистрирани 450 такива рисунки, разположени на площ от над 13 000 квадратни километра в северната част на териториите на днешна Боливия и Бразилия. Геоглифите представляват канавки или насипи, създадени под формата на геометрични фигури с диаметър, достигащ 100 - 300 метра. Най-големите траншеи достигат до ширина от 11 метра и дълбочина от 4 метра. По-голяма част от геоглифите са създадени преди между 650 и 2000 години, а най-древните датират отпреди около 3000−3500 години.


Учените нямат никаква представа за предназначението на земните рисунки. Според основната работна хипотеза, създавани са като места за събирания и ритуали или за обсъждането на важни въпроси. Версията, че са били част от инфраструктурата на жилищата на местните общности не се потвърждава, защото около тях не са открити никакви артефакти, свидетелстващи за продължително обитаване.

Откриването на геоглифите доказва, че човек е изсичал амазонските гори преди много хиляди години. Но за разлика от съвременната практика, в миналото сечта е извършвана предвидливо и в разумни мащаби, което в крайна сметка е донесло ползи на джунглата, а не ѝ е навредило. Разреждането на горите на малки площи води до оздравяването им, а подмяната на част от дивите дървесни видове с "питомни" разнообразява флората.

Водещият автор в изследването на геоглифите в Амазония, Дженифър Уотлинг от университета на Сан Паолу казва, че "макар резултатите ни да доказват, че местните жители са използвали амазонските гори много преди пристигането на европейците, това не оправдава съвременната унищожителна сеч. Напротив, само подчертава уменията и майсторството, с които древните хора са използвали горите така, че да не ги унищожат".


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...