13 януари 2017 г.


Мощна буря, връхлетяла западните щати на САЩ, нанесе много материални щети. Една от непоправимите е рухването на прочута хилядолетна секвоя, в която е изсечен огромен тунел.

Секвоята, повалена от лошото време, е сред забележителностите на Парка на големите дървета Калаверас (Calaveras Big Trees State Park). Засега точната възраст на дървото не е известна, но по приблизителни данни дървото е преживяло не по-малко от хиляда години. Първите щети на 10-диаметровия ствол на секвоята са нанесени от горски пожар. В края на XIX век, там където дървото е засегнато от пожара, е изсечен голям тунел. По този начин властите, стопанисващи парка, се надяват да конкурират парка Йосемити и неговата известна секвоя.

1886 г. Повреденият от горски пожар ствол
Новата туристическа атракция е наречена "Хижата на заселника" (Pioneer Cabin Tree). Първоначално през нея е позволено да се преминава с конни впрягове и автомобили, а не малко от посетителите на парка са изрязали имената си върху ствола. През XX век еколозите успяват да издействат специален статут на дървото. Забранява се да се преминава с превозни средства през "дървения тунел", а дълбаенето в дървото се наказва много строго.


В края на миналата седмица щатите Калифорния и Невада попадат в силна буря, съпроводена с ураганни ветрове. Предизвиканите от стихията наводнения стават причина на 9 януари властите на парка да открият гигантската секвоя повалена.


Според данни на Горската служба на САЩ в момента в страната не е останало нито едно подобно дърво. Най-известната секвоя с тунел в ствола, йосемитската Уавона, чиято възраст е над 2000 години, загива още през 1969 година.
И все пак, в САЩ все още има три секвои, в чиито стволове са пробити тунели. Всички те са собственост на частни компании.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...