2 януари 2019 г.


Куркумата е не само подправка, но и едно от най-широко използваните средства в народната медицина. Характерният аромат и вкуса ѝ се дължат на химическото съединение куркумин. От края на миналия век изследователи се опитват да установят, дали куркуминът притежава всички онези "чудодейни" свойства, които ми се приписват.

И досега ще срещнете статии, в които се твърди, че това химическо вещество може да лекува почти всичко - от рак до синдрома на Алцхаймер. Но авторите на статия в специализираното издание Journal of Medicinal Chemistry твърдят, че ползите от куркумина са силно преувеличени.

Многостранен и задълбочен анализ на клинични изследвания е показал, че куркуминът дори и да притежава някакви терапевтични свойства, те са толкова незначителни, че не бива на тях да се гледа сериозно. Това всъщност не бива да се приема като учудваща новина, защото е известно, че куркуминът по принцип слабо се усвоява от организма и на практика е много нестабилен, след попадането му в телата ни.



От заключенията на изследването не бива да се прави грешният извод, че е редно и куркумата да бъде "зачеркната" изобщо. В крайна сметка, в нея се съдържат и други вещества, които при последващи изследвания може все пак да се окажат полезни в някаква степен за здравословното ни състояние. Дотогава, просто ползвайте подправката, заради аромата и вкуса ѝ, но не прибягвайте до рецепти, които ви убеждават, че ще ви излекува.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...