23 декември 2016 г.


Италиански и френски геофизици алармират, че налягането на газовете под Флегрейските поля доближава до критичните нива. Това означава, че в района на Неапол, Италия, може да се случи изригване на супервулкана, когото подозират като един от евентуалните "унищожители" на неандерталците, заради катастрофалното изригване, случило се преди около 40 000 години. Данните от изследването специалистите са публикували в списание Nature.

Нарастващата активност във Флегрейските поля се наблюдава от 1950 година насам.  През последните 15 години учените са регистрирали и увеличаване на честотата на събитията, свързани с издигането, нагряването и изхвърлянето на газове, скрити под калдерата на супервулкана - котловината, която се е оформила след срутването и ерозията на стените на вулкана.


Компютърен модел позволява на учените да твърдят, че налягането на газовете в магмата под дремещия супервулкан се доближава до критичните стойности. Авторите обаче подчертават, че не могат да се ангажират с прогноза за конкретните срокове, когато вулканът може евентуално да се пробуди отново.


На мястото, където днес се намират Флегрейските поля, се е намирал най-големият от изригвалите през последните 200 000 години вулкани в Европа. Според една от хипотезите, изригването, случило се преди около 39-40 000 години, е поставило началото на редица процеси, довели в крайна сметка до измирането на неандерталците.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...