22 декември 2016 г.


В югоизточната китайска провинция Хунан ще строят мост, съединяващ два съседни планински върха. Особеното на моста ще е ефектът на "невидимост" на съоръжението, която ще бъде постигната чрез използването на специални материали.

Мостът ще се строи в националния парк Джандзядзие, наричан понякога "Аватар". Снимките на известния филм на Джеймс Камерън са правени на други места, но се смята, че именно пейзажите на Джандзядзие са послужили за вдъхновение на режисьора. Паркът не изглежда точно както измислената планета Пандора с летящите скални колоси, обрасли в лиани и водопади, но все пак съществуват някои подобия.

Мястото и сега е много посещавано от туристи, а в бъдеще се очаква туристическият поток да нарасне значително. Новата забележителност на "китайския Аватар" ще бъде мост, който за момента няма аналози по света. Проектът е на архитекти от компаниите Martin Duplantier Architectes (MDA) и Daqian Landscape Architects.


Носещите елементи на съоръжението ще са изработени от полирана до съвършенство неръждаема стомана, а подът на конструкцията ще е от много здраво стъкло, полирано със специален камък. Обработено по този начин стъклото при навлажняване придобива огледални свойства. Отразявайки околния пейзаж, мостът - по замисъла на архитектите - буквално ще се слива с него, превръщайки се в "невидим". При това, ще бъде обвит в изкуствена мъгла, създавана от специални водни пулверизатори. Крайният резултат от това трябва да е усещането, което изпитва разхождащият се по него - все едно, че стъпва в облак.


За онези, на които само една разходка по моста няма да им е достатъчна, е предвидена възможност за нощувка близо до съоръжението. На скалите ще бъдат построени няколко уединени хотелски стаи, от които ще могат да се наблюдават живописни гледки към прозрачния мост и ждрелото, над което ще се издига. Наблизо ще работи и ресторант с панорамен обзор.


Не са посочени срокове за осъществяване на проекта. Знае се, че стойността му надхвърля 5 милиона евро.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...