16 декември 2016 г.


Дълбоко в океанските води, под границата, до която достигат слънчевите лъчи, започва царството на призрачните акули. Наричани още и химери, акулите-призраци са с невиждащи очи, плавници като крила и рядко човек успява да ги наблюдава.

Тези роднини на акулите и скатовете обитават дълбоките води и са се отделили от другите видове в рода си преди около 300 милиона години, пише Natgeo. Тези същества са се развивали заедно с отдавна измрелите динозаври, но въпреки всичко, ние все още знаем малко за тях. Ново видео, заснето от специалисти от Monterey Bay Aquarium Research Institute в Калифорния ни показва едно от тези мистериозни същества.

През 2009 година институтът изпраща дистационно управляема подводница, с която изследват водите на дълбочина до 2100 метра край бреговете на Калифорния и Хаваи. Авторите на видеото всъщност са геолози, казва Дейв Еберт, програмен директор в изследователския Pacific Shark Research Center в лабораториите Moss Landing Marine. Заснемането на кадрите с акула-призрак до голяма степен са плод на чист късмет.

След като срещат трудности в установяването на точния вид риба, попаднала пред камерите, авторите на видеото са потърсили помощта на експерти. Екипът специалисти анализира кадрите и заключава, че става дума за остроноса синя химера (Hydrolagus trolli), вид, който обикновено се среща във водите край Австралия и Нова Зеландия.

Акулата-призрак е известен на науката вид, но видеото все пак е вълнуващо, защото за пръв път представител на този вид е заснет жив в естествената си среда.

Освен това, на видеото е запечатан и първият представител на вида, откриван във водите на Северното полукълбо на Земята.

Учените обаче засега не могат да бъдат абсолютно убедени в заключенията си, тъй като разполагат само с видео кадрите. Надяват се, че скоро ще имат възможност да извършат и ДНК-анализи на екземпляри, които рибари в региона биха могли да им предоставят. Проблемът е, че този вид риби се оказват на повърхността едва когато умрат.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...