16 декември 2016 г.


Световната организация по метеорология съобщава, че е регистрирана вълна с височина почти 19 метра.

Колосалната вълна е преминала през северната част на Атлантическия океан. Рекордната стойност е отчетена в 6 часа на 4 февруари 2013 година. Вълната е регистрирана от автоматичен изследователски буй между Исландия и Великобритания, в регион с приблизителни координати 59° N, 11° W.

Рекордната височина е усреднена стойност, така че е възможно някои от вълните да са били и по-високи. Измерването се извършва от буя по най-високата третина от вълната. Сравнимо е със средната картина на това, което наблюдател би видял, ако в продължение на десет минути отчита преминаването на 15-20 напълно формирали се вълни, обясняват специалистите в публикация на сайта на Световната организация по метеорология.


Следва да се отбележи, че се касае за обикновена вълна, а не за вълна-убиец, формирана вследствие на някакви екстремални катаклизми. Такива вълни могат да достигнат височина и до 30 метра и трудно се регистрират не само от автоматичните буйове или спътници, но дори и кораби, попаднали на мястото на формирането им.

Предишната вълна-рекордьор е регистрирана на 8 декември 2007 година, при това в същия регион. Тогава е отчетена стойност от около 18 метра височина.
Подобни огромни вълни се наблюдават най-вече в Северното полукълбо. Спецификата на циркулацията на въздушните маси в района на северния Атлантик пораждат силни бури в зимните месеци. Интензивните ветрове се появяват в резултат на рязкото спадане на атмосферното налягане. От своя страна такива мощни ветрове пораждат и големите вълни в района.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...