26 октомври 2016 г.


Учени от Южна Корея и Холандия прогнозират сроковете, през които е възможно да се случи мощно, разрушително по силата си земетресение в провинция Гронинген. Най-североизточната от холандските провинции е мястото, където се добиват около 10 процента от природния газ, потребяван от Европейския съюз. Предварителното научно съобщение по изследването е публикувано в сайта arXiv.org.

Според оценките на учените, до 2025 година средно по веднъж годишно може да се очакват трусове с  магнитуд над 4,0 по скалата на Рихтер. Вероятността, че до 2025 година ще бъде регистрирано поне едно земетресение с магнитуд над 5,0 по скалата на Рихтер, е оценена на 1 процент.

Изводите си специалистите правят на база темповете на нарастване на сеизмичната активност в провинция Гронинген през последните десетилетия, както и на геофизичните изследвания и лабораторни експерименти. Получените данни учените са използвали в съответствие със закона на Гутенберг-Рихтер, който описва зависимостта и връзката между магнитудата и честотата на възникване на земетресения.

В провинция Гронинген се намира осмото по мащаби находище на природен газ в света. С разработването му през 70-те години на ХХ век се свързва т.нар. "холандска болест" - прекалената зависимост на икономиката на държавата от добива на природни ресурси.

По-голямата част от провинция Гронинген, в която живеят около 600 000 души, е с отрицателна надморска височина, иначе казано - намира се под морското равнище. Заради активният добив на природен газ почвите постепенно се слягат. Това е причината от 1986 година насам всяка година да се регистрират все повече предизвикани (техногенни) земетресения с магнитуд около и малко над 3,6 степен по скалата на Рихтер, пишат изследователите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...