26 октомври 2016 г.


В нощта на 25 октомври в социалните мрежи се появиха съобщения от жители на няколко района в Бурятия и Иркутска област, отстоящи на хиляда километра, в които се дискутира преминаването на ярко светещ зелен обект в небето.

По думите на очевидци, накрая обектът се разпада на "нещо, приличащо на комета". Някои дори са успели да заснемат падането на предполагаемия метеорит.

Изказват се и мнения, че падналото тяло може да е космически обект с изкуствен произход, но експертите не са съгласни с това и са склонни да приемат, че се касае за метеорит.

Пак според експерти, вероятно се касае за падането на обект с размери от няколко десетки сантиметра.

С навлизането в атмосферата такова тяло започва да се разрушава и загрява от триенето във въздуха. На височина около 30 километра над повърхността обикновено се стига до пълното разрушаване на обекта и раздробяването му до малки фрагменти и прашинки.

На видеото, според експертите, се вижда типичната картина от падането на метеорит - явление, което постоянно се случва в различни краища на планетата.

На база на заснетите кадри, учени изказват предположение, че обектът се движи с висока скорост, вероятно по-висока от скоростта на Челябинския метеорит.

Зеленикавият оттенък на светлината, която излъчва тялото е признак за високи температури, които са характерни за обекти с голям размер, движещи се с високи скорости през плътните слоеве на атмосферата. Това изключва варианта, обектът да е космически "боклук".

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...