19 септември 2016 г.


Специалисти на NASA за пръв път от 60 години са регистрирали необичайна посока на въздушното течение над екватора. До момента няма обяснение за явлението.

Въздушното течение, което се простира на височина от 10 до 50 километра над повърхността на Земята, се движи постоянно в посока от изток на запад или от запад на изток. Промяната в посоката се случва средно веднъж в рамките на около 28 месеца. Стратосферният вятър е важен за планетата ни, защото от него зависи плътността на озоновия слой. Наблюдения за тези въздушни течения се извършват от 1953 година.

Поредната смяна на посоката на въздушното течение се случва в края на 2015 година и по-рано от края на 2017 година е нетипично да се очаква ново обръщане. Но още през лятото на 2016 година метеорологичните сонди на NASA са отчели началото на нов цикъл, а до началото на септември въздушните потоци вече са сменили посоката си.

Явлението е определено като "странно", защото за шестте десетилетия на наблюдения цикълът нито веднъж не се е "повреждал".

Засега явлението няма обяснение. Според една от основните версии, причината трябва да се търси в глобалното затопляне; другата версия предполага, че бързата промяна се дължи на влиянието на климатичния феномен Ел Ниньо, който през 2015-2016 се оказа най-мощния, сравнен с предишните десетилетия.

Наблюденията за посоката на движение на въздушните течения в стратосферата ще продължат и в бъдеще. Учените трябва да установят, дали това е било "еднократно сриване на цикъла" или трябва да се говори за нова тенденция, която от своя страна би означавала, че климатът на планетата се променя с много бързи темпове.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...