19 септември 2016 г.


Изследователи са създали дигитална реконструкция на монументална 5000-годишна гробница, открита в гробище на границата между Украйна и Молдова. Учените са убедени, че гробището е създадено от овчари-номади, населявали някога района, където се намира съвременния град Виница в Украйна. Гробницата е най-впечатляващата, която археолозите са открили от 2010 година насам.

В съобщението на PAP се пояснява, че преди около 5000 години по тези места са живеели номадски племена, препитаващи се с отглеждането на овце. Местели се постоянно от място на място и използвали примитивни каруци. Въпреки че археолозите до този момент не са открили останки от постоянно поселение от този период, те са се натъкнали на гробища, създавани от древните "странстващи овцевъди".

Изглед към погребалната могила, преди началото на разкопките
За съжаление, праисторическите погребения не са лесни за откриване в наши дни. Пред РАР д-р Данута Цукиевич от Института по праистория "Адам Мицкевич" към Университета в Познан казва: "Издигали са монументални гробници, които са играели важна роля в живота на общността. Тези гробници са били ясно видими в тогавашния пейзаж, но днес са или унищожени, или просто времето е "загладило" следите от тях".

В едно от гробищата учените са открили следи, сочещи за погребан изтъкнат член на обществото. За него е изработена отделна могилна гробница. Гробницата представлява правоъгълна яма, чиито стени са облицовани с внимателно подбрани и добре пасващи си варовикови плочи, частично украсени с червена охра. Ямата някога е била покрита с обгорели дървени трупи. Горната част и пода на гробницата са изолирани с вълнена вата, част от която е оцеляла дори след изминалите хилядолетия.


Заедно с човешките останки в гробницата е намерен и къс червена охра. Това е естествен пигмент, който се среща на много места с неолитни погребения. През вековете червеният цвят е бил натоварен с много символика, затова не е чудно и "разюзданото" му използване. За неолитните хора, например, това е цветът пряко свързан с живота - от него идват животворните сили. Поради тази причина в погребенията са поставяни късове червена охра. Подобни примери се срещат в гробници, открити на територията на съвременните Израел, Индия и Уелс, например.


В екипа, който работи в Украйна, участват специалисти от много сфери - археолози, биолози, генетици и антрополози. Въпреки че е специална, реконструираната дигитално гробница не е единствената, открита в региона. И все пак, подчертава РАР, конкретното погребение е особено интересно, тъй като е "изпълнено с много внимание и прецизност".
Дигиталната възстановка е дело на археолога Михай Подсядло.


В сравнение с тази гробница, другите погребални камери, открити на същото място, се е налагало да бъдат частично възстановявани с дърво и покривите им са преправяни също с дърво. На база на събраните до момента находки и данни, по всичко личи, че става дума за погребален комплекс, създаден за възрастни мъже. Учените са на мнение, че това говори за общност, доминирана от мъжете. Резултатите от разкопките са публикувани в 20-ти том на годишника "Baltic Pontic Studies."

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...