26 септември 2016 г.

Снимка: NASA
Снимка, направена от неуморимия космически телескоп на NASA, "Хъбъл", показва планетарната мъглявина NGC 2440. Благодарение на това изображение имаме уникалната възможност да видим как ще умре нашето Слънце в далечното бъдеще. В центъра на мъглявината се намира бяло джудже, което според астрофизиците, някога много е приличало на нашата звезда.

В централната част на малката планетарна мъглявина в съзвездието Кърма, отдалечена от нас на около 4000 светлинни години, се намира бяло джудже, което е сред най-горещите от този тип звезди, познати на астрономите. Милиарди години светилото, което някога е било подобно на нашето Слънце, е изгаряло запасите си от водород, докато ги е привършила напълно. Тогава се е случил първият взрив, след който от него са останали нагрятото до 200 000 градуса бяло ядро и обвивката му от облаци прах и газ, формиращи мъглявината. Ако тази звезда е имала планетна система, а на някоя от планетите е съществувал живот, то по време на първото ѝ взривяване нищо не е имало шанса да оцелее.

С нашето Слънце ще се случи същото, макар че няма да е скоро - ще се наложи да поизчакаме 4-5 милиарда години. Слънцето ще се превърне първо в червен гигант, поглъщайки всичко, което обикаля около него. И нищо няма да оцелее, попадайки в центъра на естествения термоядрен реактор.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...