17 септември 2016 г.


Археолози ще предприемат тестови разкопки за скрит четвърти кръг, за който геофизични проучвания показват, че вероятно се намира под повърхността в известния мегалитен комплекс "The Hurlers" в Корнуол, Великобритания.

В съобщение за Plymouth Herald се уточнява, че подозренията за загадъчния четвърти мегалитен кръг са още от 90-те години на ХХ век, но едва сега са осигурени нужните средства за провеждането на изследване на място, което ще е в рамките на проект, наречен "Reading the Hurlers". Археолози от Археологическото звено на Корнуол, геолози, както и доброволци ще работят заедно, в опит да проучат тайните на мегалитния комплекс.


"The Hurlers" е един от най-известните праисторически монументи в Корнуол. Представлява три кръгли структури от изправени каменни блокове и отделна двойка мегалити, наречена "The Pipers" (гайдарите). Названието на структурите идва от местна легенда, която разказва, че това са група мъже, превърнати в камъни. Наказанието да се вкаменят им е наложено от Господ, защото си позволили в съботния ден да играят популярната по тези места игра с топка, наречена hurling, вместо да присъстват на проповед в църквата. Двамата "гайдари" пък ги придружили и свирели, докато мъжете гонели топката, затова и "The Pipers" били сполетени от същата участ - да се вкаменят.


През 1994 година, по време на проучвания с геолокационна техника, северно от досега известните структури е открита следа от вероятно четвърти мегалитен кръг, намиращ се под повърхността и очевидно част от цялата група. В официалния сайт на проекта "Reading the Hurlers" се казва, че заровеният четвърти кръг "е с диаметър около 21-23 метра и се намира на 105 метра северно от най-северния от трите кръга на The Hurlers". Ако такъв кръг наистина съществува, то много е вероятно каменните блокове, от които е изграден изцяло да са паднали (някога са били изправени), или пък изначално да е подреден от легнали каменни блокове".


Според English Heritage , в комплека The Hurlers се наблюдават няколко любопитни трасировки, препращащи едновременно към астрономически явления и погребални монументи, разположени в близките околности. Правата, която свързва центровете на двата северни кръга, съвпада с направлението, по което се намира масивната гробница Rillaton Barrow. Тя датира от бронзовата епоха и е прочута с изключително майсторски изработената златна чаша, открита в нея. Оста, която свързва пък двата южни кръга, лежи на правата, сочеща към намиращият се на югозапад праисторически каирн.


По отношение на предстоящите проучвания, които ще бъдат извършени, сайтът на "Reading The Hurlers" пише: "Ръчно ще бъде отнет горния почвен слой в близост до предполагаемите местоположения на камъните, показани от геолокаторното проучване. След това ще бъде разкопана площ от около 23 квадратни метра. Първо ще търсим потвърждение или отхвърляне на теорията за скрити каменни блокове или свързани с тях структури (например, следи от дупките, в които са били поставени каменните блокове). Надяваме се да попаднем и на "изкуствени" артефакти (т.е. дело на човешка ръка), които може да са останали на мястото. Ще проверим хипотезата за наличие на големи каменни блокове, които някога са формирали четвърти мегалитен кръг. При успех, всеки каменен блок, който открием, ще бъде детайлно проучен, както и позиционирането му спрямо останалите блокове в целия комплекс. Надяваме се, че ще успеем да определим и дали блоковете са били естествено формирани или са подложени на обработка (ръчно загладени или оформени)".


Една от теориите предполага, че четирите кръга не са изработени по едно и също време и от едни и същи хора, а са дело на различни общности, издигнали ги по различно време някъде в началото на бронзовата епоха.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...