17 септември 2016 г.


Тазгодишният месец август е най-топлият в цялата история на наблюденията, съобщи ТАСС, позовавайки се на Световната метеорологична организация. Средната температура през август е била с 0,98 градуса Целзий по-висока, отколкото в периода 1951 - 1980 година.

"Макар сезонният температурен цикъл обикновено да достига пика си през юли, август 2016 година е свързан с юли 2016 годината, като най-топлите месеци от наблюдаваните", каза на пресконференция в Женева официалният представител на Световната метеорологична организация Клер Нюлис. "Температурата през август 2016 година е била с 0,16 градуса Целзий по-висока, отколкото през предишния най-топъл август - през 2014 година".

След юли "продължи изключително дълъг период на топло време в света и август месец стана най-топъл както за сушата, така и за океаните", допълва Нюлис, позовавайки се на данни на НАСА и Европейския център за средносрочни прогнози за времето.

Необичайно топла на редица места в Европа е и първата половина на септември. Във Великобритания, в графство Кент, беше измерена температура 34,4 градуса, а в Дания - 29,9 градуса.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...