12 август 2016 г.


Археолози попаднаха на десетметрова мозайка по време на разкопки в Кипър. Античната творба пресъздава с уникална детайлност конни надбягвания на хиподрум.


Паметникът е датиран от IV век и е открит на територията на селцето Акаки, близо до Никозия. На фреската са изобразени четири колесници, всяка от които е теглена от по четири коня. Около колесничарите и конете са изписани имената им. Според археолозите, мозайката представя четирите основни “партии”, съревновавали се в антични времена на столичния хиподрум.


Освен това, мозайката пресъздава и подготовката за надпреварата: човек на кон, в компанията на двама спешени – единият държи в ръката си камшик, другият пък носи кана с вода.


Разкопките на мозаечния под продължават. Учените предполагат, че някога имението е принадлежало на виден и богат кипърец, ползващ се и с правата на римското гражданство. Находката е уникална и с това, че повечето древни артефакти от този исторически период са откривани по крайбрежието, а не в населени места далеч от античните “морски курорти”.


В конните надпревари римляните използват система със стартови порти. В средата на римските хиподруми им преграда (spina), която разделя двете писти. Стартовите позиции се намират от едната страна. Колесниците се нареждали на вратите, а водещият церемонията (най-високопоставеното лице, присъстващо на надбягванията) пуска кърпа (mappa), с което се дава старт на надбягването.


По време на гонките колесниците може да се изпреварват, а практики като “засичане” и изтласкване към стените и преградите на хиподрума са повече от добре посрещани от публиката. В края на бариерната преграда са поставяни стълбове (meta), около които се правят завоите и точно на тези места най-често са се случвали сблъсквания и трошене на колесници.






0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...