12 август 2016 г.


Международен екип от астрономи съобщава, че е открил неизвестно досега небесно тяло зад орбитата на Нептун. Космическият обект е наречен Нику, а съобщението за изследването е публикувано в сайта arXiv.org.

Блясъкът на небесното тяло е 160 000 пъти по-слаб от този на Нептун, което означава, че диаметърът на Нику не е повече от 200 километра. Необичайното в случая с новооткрития обект е това, че орбитата му е наклонена под ъгъл 110 градуса спрямо плоскостта на Слънчевата система.
Нику освен това се върти около Слънцето в посока, обратна на тази, по която обикалят повечето тела в системата. Названието на обекта идва от китайската дума niku, което означава “непокорен” (в изследването участват учени от Тайван).


Астрономите отбелязват, че параметрите на орбитата на небесното тяло са сходни с тези на 2008 KV42, което също е с ретроградно движение и с голям наклон на орбитата. Това означава, че астероидът и Нику може да част от общ клъстер аномални небесни тела в Слънчевата система.

Нику е открит с помощта на системата от телескопи Pan-STARRS (Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System). Астрономите ще продължат с наблюденията за новооткритото небесно тяло.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...