7 август 2016 г.


Учени от САЩ, Франция и Германия определиха приблизителния вътрешен строеж на планетата джудже Церера - голямо небесно тяло в астероидния пояс между орбитите на Марс и Юпитер.

Във вътрешността на Церера има голямо каменисто ядро, чиято плътност достига 2460-2900 кг на куб.м. То е покрито с нещо като обвивка с дебелина 70-190 км и с плътност 1680-1950 кг на куб. м.

По всичко изглежда, че външният слой съдържа смес от летливи вещества и по-плътни материали, докато ядрото на Церера е съставено от хондрити.

Учените стигнали до тези изводи, след като анализирали данни, получени от космическия апарат "Dawn". По мнението на планетолози, еволюцията на Церера е далеч по-сложна от тази на друго небесно тяло в астероидния пояс - Веста.


"Dawn" бе изстрелян на 27 септември 2007 г. с ракета-носител "Делта 2" от космодрума Кейп Канаверал и влезе в орбита около Церера на 6 март 2015 г. Проектът за изследване на астероида Веста и планетата джудже Церера е на стойност около 500 милиона долара.

Церера е открита през 1801 г. от италианеца Джузепе Пиаци и носи името на древноримската богиня на плодородието. Диаметърът на космическия обект е около 950 км, което го прави най-голямото небесно тяло в астероидния пояс между орбитите на Марс и Юпитер.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...