8 август 2016 г.


От 2 август броят на обитателите на зоопарка в грузинската столица Тбилиси се увеличи: седемгодишната бяла лъвица Клеопатра роди три малки лъвчета. Тя става майка за втори път, след като през 2013 година ражда четири рожби.


Един от предното ѝ котило, лъвът Шумба, остава да расте в Тбилиси, но през миналата година загива след голямото наводнение в града. Изплашеното животно успява да избяга от клетката си и след преследване по улиците на наводнената грузинска столица специалните части са принудени да го застрелят.


Към момента зоопаркът вече е възстановен след природната стихия. Според управата на зоологическата градина, раждането на Клеопатра не е протекло съвсем без проблеми. В крайна сметка  обаче всичко е приключило благополучно, след като ветеринарни лекари са оказали нужната помощ на лъвицата. Майката и новите ѝ котета се чувстват добре. Засега малките са в закритата част на клетката и посетителите ще могат да ги видят едва когато майката сама реши да ги изведе от там.


Белите лъвове не са отделен подвид или албиноси. При тях пигментацията на очите и кожата е нормална. Но е налице специфичен полиморфизъм с генетична мутация – лейкизъм, който води до по-светлото оцветяване на козината, отколкото при обикновените лъвове. Това е обратното явление на меланизма, с който е свързана появата например на черните пантери.


Бели лъвове може да се срещнат в природните паркове в ЮАР, но най-много от тях живеят в зоологически градини по света. Клеопатра живее в Тбилиси от 2009 година.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...