29 юли 2021 г.


Големият гръцки композитор Микис Теодоракис днес навършва 96 години. Роден е на 29 юли 1925 година. 

Гърците много обичат и с удоволствие танцуват сиртаки – танцът, превърнал се във визитна картичка на страната им. Всъщност, танцът не е никак древен. Музиката и движенията му се раждат преди петдесетина години. И ако музиката е авторство на гръцки композитор, движенията в танца са измислени от… американски актьор. 

Това се случва през 1964 година по време на снимките на филма “Зорба гъркът”. Във финалната сцена на филма Алексис Зорба (една от най-незабравимите роли на Антъни Куин) учи приятеля си Базил на гръцки танц, под звуците на музиката, композирана от Микис Теодоракис. По сценарий американският актьор трябвало да изпълнява някакви бързи, подскачащи движения. Но се случва неочакваното – Антъни Куин си счупва крака и се налага снимките да бъдат отложени за известно време. 


След няколко дни актьорът вече може да ходи без гипс, но да изпълнява описаните в сценария подскоци е твърде оптимистично. “Не можех да си вдигам и спускам крака – болката беше нетърпима”, пише актьорът по-късно в мемоарите си. Куин обаче е изобретателен и намира хитър изход от създалата се ситуация: “Разбрах, че мога да го влача (крака си) без да изпитвам особен дискомфорт. И така измислих танца с необикновената приплъзваща стъпка. С ръцете си изпълнявах движения, характерни за традиционните гръцки танци и се въртях из пясъка”



На режисьора на филма, Михалис Какоянис, актьорът казва, че движенията му ги показал някой си от местните жители. И за по-убедително, Куин измисля и звучащо по гръцки име на танца – сиртаки. Това е умалително на думата “сиртос”, с която се наричат няколко критски народни танца. 

Когато идва време да се снима втората част на танца, актьорът вече е с оправил се крак и спокойно може да подскача. Затова и когато ритъмът се ускорява, той включва и някои от стъпките на пидихтос – бърз гръцки народен танц. 

След излизане на филма на екран, сиртакито (или танцът на Зорба) започва да се възприема като традиционен древен гръцки танц. Американецът Антъни Куин получава званието “Почетен гражданин на Гърция”. А музиката на Микис Теодоракис е просто завладяваща. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...