28 юни 2021 г.

Хуморът му е зашеметяващ, а умението да заинтригува читателя с необикновени поврати в сюжетите завинаги записват името му сред големите творци на световната литература. Книгите на големия МИТ-ификатор са преведени на десетки езици по цял свят. 

Робърт Лин Асприн днес щеше да навърши 73 години. Роден е на 28 юни 1946 година в Сейнт Джонс, щата Мичиган. Родителите му го изоставят и детските му години преминават в градчето Ан Арбър, Мичиган. След завършване на образованието си, Асприн отбива военната си служба, след което започва работа в едно от подразделенията на компанията “Ксерокс”. Работи над 12 години като счетоводител. Работата обаче му дава не само добри познания по финансовите дела, но го сблъсква и със ситуации, които по-късно служат за сюжети в творбите му.

Първите си романи пише вечер, след работа. Те обаче остават на практика неизвестни за публиката и критиката. Успехът идва с първия хумористичен фентъзи роман от серията “МИТ”. След това Асприн за много кратко време пише шест от романите от цикъла. Сключва договор за още шест, последвани от много трудно написаните допълнителни четири книги от поредицата.

През 1993 година Робърт Асприн е въвлечен в пордължителна “студена война” с данъчните власти и това го принуждава за дълго да спре с работата по книгите и поредиците си.



През 2001 година Асприн се завръща към разказването на историите за приключенията на станалите вече любими на много читатели герои. Пише “МИТията невъзможна”, а на следващата година излиза и последната творба от поредицата “Нещо МИТично”.

Последните си книги създава изключително в съавторство с втората си съпруга, американската писателка Лин Аби. Двамата имат две деца – Анет и Даниел. И тогава съдбата решава да прекрати пребиваването му на този свят.

Сутринта на 22 май 2008 година Робърт Асприн е открит мъртъв на дивана в дома си в Ню Орлиънс. Покосен е от инфаркт докато спи. До леглото намират паднали очилата му и роман на Тери Пратчет.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...