28 юни 2021 г.


Петер Паул Рубенс се ражда на 28 юни 1577 година в Зиген, Насау-Диленбург, Вестфалия, в семейството на юрист. Баща му обаче почива, когато Рубенс е само на 11 години. Майката взема децата си и заминават да живеят в Антверпен. Бъдещият голям художник получава образованието си в йезуитско училище. Талантът му да учи езици (владее свободно шест езика) му позволява не само да усвои културните постижения на епохата, през която твори, но и да постигне значителни успехи в дипломатическото поприще.

През 1600 година художникът се мести да живее в Италия, където изучава античната архитектура и скулптура, италианската живопис; рисува много портрети и изографисва олтари в храмове. През 1603 година италианският му покровител, херцогът на Мантуа Винченцо Гонзага, го изпраща в Испания “в състава на дипломатическа делегация”, както бихме казали днес.

Автопортрет на Рубенс и съпругата му
Изабела Брант
Пет години по-късно Рубенс става придворен художник на испанската инфанта Изабела Австрийска. Но постоянното му жителство е в Антверпен, където през 1609 година се жени за Изабела Брант, която произхожда от виден фламандски аристократичен род. От този брак се раждат три деца.

Майсторството на художника е признато и това му носи много поръчки. Създава голямо ателие, в което работят Антонис ван Дайк, Якоб Йорданс и Франс Снайдерс.  Рубенс създава ескизите на картините, а неговите ученици и помощници ги претворяват в същинските платна. За майстора остава само да нанася последни щрихи и леки корекции на завършените творби.

Картините на Рубенс от този период са изпълнени със страст и динамика. Сред сюжети преобладават ловни сцени, битки, ярки и драматични епизоди от евангелията, сцени от живота на светци и митологични композиции. В тях Рубенс с огромно удоволствие рисува енергични, мощни тела, които много допадат на съвременниците му. Художникът получава поръчки от всякъде: от Англия и Франция, рисува за Мария Медичи цикъл алегорични пана по сюжети от нейния живот. Рисува картини за гоблени и по поръчка на Луи XIII.













От началото на 20-те години на XVII век развива и активна дипломатическа кариера. Между 1628 и 1630 година Рубенс пътува до Мадрид и Лондон с дипломатически мисии и участва в сключването на мирния договор между Испания, Англия и Холандия. При завръщането му в Антверпен е посрещнат с големи почести. Испанският крал му присвоява титлата държавен съветник (равностойна на рицарско звание), английският крал го почита също с рицарско звание.

Последните пет години от живота си големият майстор на четката прекарва с извънградското си имение. Работи до последните дни от живота си, превъплъщавайки върху платното неизтощимата си творческа енергия и въображение.
Петер Паул Рубенс почива на 30 май 1640 година в Антверпен.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...