29 юни 2021 г.

Не един и двама писатели са известни само с по едно свое произведение. Но и един шедьовър е достатъчен, за да запише името си човек сред гениалните творци на словото.

Подобен е случаят и с Антоан Мари Жан Батист Роже дьо Сент-Екзюпери. “Малкият принц” записва името му като писател, но според енциклопедичните данни, роденият на 29 юни 1900 година Екзюпери не е само писател, но и поет, журналист и военен пилот.


Повечето пилоти биха му завидели на късмета. Пет пъти Екзюпери успява да оцелее в авиокатастрофи. Късметът му се изчерпва на 31 юли 1944 година. Французинът тръгва на разузнавателен полет от летището на остров Корсика. И не се връща.


Кой не е чел “Малкият принц”? Философската приказка рано или късно попада в ръцете на всеки четящ човек. Екзюпери обаче има още десетки произведения в проза и поезия. За съжаление, те са познати предимно сред тесния кръг на специалистите. Излизането през 1943 година на “Малкият принц” просто праща всичките му други творби на заден план.





Екзюпери освен това е и журналист. В края на 30-те години той пише вълнуващи репортажи от воюваща Испания. По-късно журналистическата му страст го среща с действителността в предвоенния СССР. Малко преди подписването на съветско-френски договор за сътрудничество и взаимопомощ, Екзюпери пише пет очерка от страната на съветите, най-силният от които е озаглавен “Престъпление и наказание пред лицето на съветското правосъдие”. Тези дописки са едни от първите опити на западните журналисти да се проумее и опише явлението “сталинизъм”.


Самолетът Lockheed P-38 Lightning, с който Екзюпери излита за своя последен разузнавателен полет е издирван в продължение на шест десетилетия. През април 2004 година водолази откриват останките му край Марсилия.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...