12 юни 2021 г.

12 юни 1560 година е важна в японската история дата. На този ден край Окехадзама (днес близо до Нагоя) се срещат войските на двамата силни на деня – Имагава Йошимото и Ода Нобунага, а изходът на сражението предопределя развитието на Страната на изгряващото слънце през следващите три века.

Имагава Йошимото
Родът Имагава, който владее провинциите Суруга и Тотоми (днешната префектура Шидзуока), търси разширение на владенията си в западна посока. В течение на няколко години около 1550 година, Имагава успяват да покорят не много големият самурайски род Мацудайра, който контролира провинция Микава (днес префектура Аити). От новите си владения Имагава водят постоянни бойни действия със съседа си на запад – рода Ода, който владее провинция Овари. Под предлог, че защитават по-слабия си васал Мацудайра, фамилията Имагава обявява война на техните врагове. Поредицата малки сражения в крайна сметка води до приемане на решение, че с рода Ода трябва да бъде приключено веднъж и завинаги. Така на 5 юни 1560 година деветият глава на рода Имагава, Имагава Йошимото* поема на запад начело на 25-хилядна армия. 

Ода Нобунага
В същото време главата на клана Ода – Ода Нобунага, съвсем наскоро е успял да отстрани вътрешната си опозиция и да обедини разкъсваните от междуособици васални владения в провинция Овари. Заради продължителните боричкания вътре в клана Нобунага търпи многобройни загуби в жива сила, затова срещу нашествието на Имагава може да противопостави едва 3 000 воини. Превъзходството в жива сила на клана Имагава кара Ода да предприеме единствено възможната тактика – да отблъсква атаките, скрит зад стените на собствените си замъци.

На 10 юни 1560 година предните отряди на Имагава, които са под командването на младият глава на рода Мацудайра, Мацудайра Мотоясу, влизат в замъка Одака. Управляващият замъка в навечерието на конфликта изменя на рода Ода и се признава за васал на Имагава. На следващия ден силите на Мацудайра превръщат замъка в изходна база за тиловото снабдяване на войските на Имагава, пренасяйки всички провизии в хамбарите на Одака.





Основните сили на армията влизат на територията на Овари. Главнокомандващият Имагава Йошимото разполага щаба си на възвишение в местността Окехадзама. На 12 юни, около 3 часа през нощта, по негова заповед Мацудайра Мотоясу и Асахина Ясутомо повеждат основните части на армията на щурм срещу граничните укрепления на Ода – крепостите Васидзу и Маруне. 

Научавайки от разузнавачите си, че Имагава Йошимото е останал в щаба си с малобройна охрана и основните му сили  не са в лагера, Ода Нобунага събира около две хиляди от воините си и поема към Окехадзама. Около 10 часа сутринта той пристига в храма на крепостта Дзендзедзи, където към войската му се присъединяват още около 1000 души. По това време Нобунага научава, че противникът е превзел граничните му крепости и се е разположил на бивак след нощния щурм. Научава още, че в щаба на Имагава се готвят да празнуват първите си бойни успехи и взема – както ще се окаже по-късно – съдбоносно решение да нападне щаба и предводителите на противника. 



Изведнъж около обяд завалява проливен дъжд. Под прикритието му Ода Нобунага повежда своите три хиляди воини във фронтална атака срещу щаба на Имагава. Дъждът е толкова силен, че дори от близките хълмове придвижването на армията му остава скрито за враговете.



Когато спира да вали, часовите на Имагава установяват, че пред тях се е изправила армията на Нобунага. Възползвайки се от изненадата, Ода атакува с всичките си налични сили позициите на Имагава Йошимото. Воините му бързо се изкачват по хълма Окехадзама и обръщат противника си в бягство. Главнокомандващият им опитва да спаси живота си с бягство, но конните отряди на Нобунага се впускат в преследване и го догонват. След като елиминират малобройната охрана, самураите на Ода Нобунага посичат Имагава Йошимото. Отсечената му глава поднасят като дар на своя патрон.


Смъртта на главнокомандващия и много от талантливите военачалници, кара силите на Имагава бързо да отстъпят и да напуснат провинция Овари. Поражението от изненадващата атака на Ода Нобунага нанася такъв удар по клана, от който родът повече не успява да се съвземе. През 1561 година бившият васал и съюзник Мацудайра Мотоясу се отказва от лоялността си към рода Имагава и се съюзява с довчерашният им враг – Ода. 


Гробът на Имагава Йошимото
През следващите десетина години земите, принадлежали на рода Имагава са поделени между съседните им родове. След битката при Окехадзама името на Ода Нобунага се прославя из цяла Япония. Това укрепва властта му в личните му владения, а освен това и бъдещите му завоевания стават по-лесни, защото и свои, и чужди самураи се стремят да застанат под знамената на този японски “бог на войната”.
Токугава Иеясу
Тактиката в битката носи победа на Ода Нобунага, но той никога повече не предприема подобни рисковани атаки.

Край Окехадзама се решава и още една съдба. Талантливият и амбициозен Мацудайра Мотоясу благодарение на гъвкавостта си, се превръща в най-силният и основен съюзник на Ода Нобунага. Няколко години по-късно, през 1567 година,  Мацудайра Мотоясу с позволението на император Оджимачи променя името си и заявява чрез новото си име Токугава Иеясу претенциите си за принадлежност към рода Минамото, а с това и към императорското семейство.

С унищожаването на могъщия клан Имагава, Ода Нобунага разчиства пътя пред бъдещия шогун Токугава Иеясу, чийто род ще продължи да управлява живота в Япония чак до 1868 година.

-----------
* Статията е за Япония. Фамилните имена предхождат личните


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...