10 май 2016 г.

Полята край Солсбъри са известни най-вече заради мегалитите на Стоунхендж. Но през последните два месеца археолози са открили два некропола в непосредствена близост до праисторическата “каменна обсерватория”. И двете гробища са датирани отпреди около 1300 години, т.е. от периода на заселването на англо-саксоните на Британските острови.

В гробовете археолозите се натъкват на богат набор от артефакти, което им дава нов поглед към живота на древните общности, живели в непосредствена близост до Стоунхендж. Още по-ценна е информацията, като се има предвид, че се отнасят към периода от историята на Британия, за който и без това данните са много оскъдни. Първият некропол е открит в град Булфорд през април. Намерени са около 150 гробни места. Само месец по-късно археолозите попадат и на второто гробище, само на 11 км надолу по пътя към Тидуърт. В него са намерени още 55 гроба.

“Най-ранните свидетелства за установяване на саксоните в Тидуърт, с които разполагахме до сега се отнасяха към 975 година. Новите находки обаче препращат почти 300 години назад във времето този период на заселване”, казва Саймън Флеърти, археолог от Уесекс. Откритите тела са на мъже, жени и деца и дават на специалистите нещо подобно на “социален разрез” на общността, живяла на това място. Археолозите са открили в гробовете им множество артефакти, като най-често присъстващи са малки железни ножове.

В единия от гробовете са открити останките на мъж, който приживе е бил висок над 180 см. Погребан е с копие и останки от щит, което дава на учените право да приемат, че е бил воин. В друго погребение са открити останките на жена, погребана с множество бронзови накити. В гроба открит и богато декориран костен гребен и бронзова кутия за бижута, което пък може да означава, че е притежавала висок обществен статут в общността, в която е живяла.

Находката е направена съвсем случайно, по време на изкопни работи за строежа на нов жилищен комплекс, предназначен за семействата на военнослужещите, обслужващи военната база в Тидуърт.

Находките в Тидуърт идват съвсем скоро след подобно откритие, направено месец по-рано в Булфорд. Там археолозите се натъкват на още по-голям некропол, а сред погребенията са намерени богато украсени костни гребени и дори “кутийка с комплект за шиене”. Новите находки добавят още детайли в богатата история на полята около Солсбъри, за които експертите предполагат, че са населявани вече от хилядолетия – още от времето на неолита, когато праисторическите хора са издигнали мегалитния комплекс Стоунхендж.

След приключването на разкопките в Тидуърт, строежа на жилищния комплекс за семействата на военните ще продължи, като се очаква да приключи към 2018 година. След като бъдат проучени, останките открити край Тидуърт ще бъдат предадени за съхранение в музея на Уилтшър.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...