13 април 2016 г.

Екип на американския Национален музей по естествена история е разработил таймлапс видео, в което е събрана цялата еволюция на човешкото лице от далечните предтечи на човешкия род до наши дни.

Известният американски палеохудожник Джон Гурше (John Gurche) от години се занимава с визуализацията на находките на палеонтолозите до разбираеми за широката публика образи. Неговите “портретни” работи са послужили за илюстрация на стотици научни разработки и статии, както и огромна част от визуализациите, които могат да се открият по темата за човешката еволюция в Wikipedia. В рамките на съвместен проект с Националния музей по естествена история в САЩ, той е създал таймлапс видео, нагледно показващо пътя на еволюцията на човешкото лице.

Запознанството започва от сахелантропа (Sahelanthropus tchadensis), чиито представители са живели през миоцена (геоложката епоха от периода преди между 23,03 и 5,332 милиона години). Във видеото “участват” още афарският австралопитек (Australopithecus afarensis), чиято възраст е 4 милиона години; обитавалият Европа в периода преди между 800 000 − 345 000 години хайделбергски човек (Homo heidelbergensis), неандерталецът (Homo neanderthalensis) и други древни представители на рода, които бележат отделните етапи в еволюцията на вида Разумен човек (Homo sapiens).

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...