26 април 2016 г.

В устието на река Амазонка е открит коралов риф с огромни размери. Изненадите за учените се оказват повече от една. По характеристики структурата му отговаря на всички признаци за коралов риф, но има и своите особености и разлики.

За вероятността в устието на река Амазонка да има риф, учените пишат още от края на 70-те години на ХХ век. По това време в района на шелфа са открити много риби, характерни обитатели на кораловите рифове. Търсенето обаче постига успех едва през 2014 година. Откритието е дело на специалисти от Университета на щата Джорджия и техни бразилски колеги. Природният феномен се простира на цели 960 километра, започвайки от Френска Гвиана и достигайки до щата Маранао в Бразилия. Площта му се оценява на 9 300 кв. км.

Мястото е дом за над 60 вида корали, 73 вида риби, лангусти, морски звезди и други типични представители за кораловите екосистеми. Голяма част от тях се отнасят към неизвестни на науката видове: например, принадлежността на 29 вида от коралите засега не е точно определена. Самите корали по протежението на рифа не са толкова много, а плътността на популацията на останалите организми пряко зависи от прозрачността на водата. На юг във водата прониква повече светлина и там биоразнообразието е по-голямо.

Точно мътността на водата става още един неочакван от учените фактор. Обикновено в такива условия коралови рифове не се формират и развиват. Освен това, киселинността, солеността и количеството на валежите в региона също са нетипични за останалите рифове на планетата. И все пак, както отбелязват учените, амазонският риф процъфтява. Учените са се натъкнали на много невероятни и красиви създания, които до този момент не са виждали.

Резултатите от научната разработка на екипа са публикувани в списание Science Advances. Освен изучаването на уникалната екосистема, предстои учените да начертаят и мерки за нейното опазване. В хода на изследването те са установили, че 80 участъка в близост до устието на река Амазонка вече са продадени за проучване и добив на нефт, а това, заедно с промените в климата, може да унищожи рифа и неговите обитатели.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...