26 април 2016 г.

Над руините на четвърти енергоблок в Чернобилската АЕЦ се строи нов саркофаг. С помощта на дрон е заснет клип, който показва какво точно представлява съоръжението.

Преди 30 години, на 26 април 1986 година, атомният реактор на четвърти енергоблок на Чернобилската АЕЦ се взривява. В резултат на аварията реакторът е напълно разрушен, а в околната среда са изхвърлени огромни количества радиоактивни вещества.

Веднага след произшествието работата на цялата електроцентрала е преустановена, а заради опасната радиационна обстановка зоната в радиус от 30 километра от реактора е обявена за забранена. До октомври 1986 година завършват първите аварийни дейности, целящи да се намали радиационното замърсяване в зоната. Самият реактор също е покрит със саркофаг.
Другите три енергоблока на централата продължават известно време да работят, но през 2000 година и те са окончателно спрени.

През март 2004 година Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обявява търг за проектиране, строителство и въвеждане в експлоатация на нов саркофаг за Чернобилската АЕЦ. През 2007 година за победител в търга е определен международния консорциум Novarka. До момента по сметките на фондацията, основана специално за финансиране на този проект, са постъпили около 1,5 милиарда евро, дарени от 45 страни-донори и организации. Управлението на средствата се извършва от ЕБВР, която е и най-големият донор с вноска от 500 милиона евро.

Строежът на новия “купол” започва през 2010 година. Според проектната документация съоръжението е с височина 110 метра, 165 метра е ширината му, а на дължина е 260 метра. Саркофагът ще гарантира надеждна защита от изтичане на радиация най-малко следващите 100 години.
В края на миналата година, по повод приключването на важен технологичен етап в изграждането на съоръжението – съединяването на двете половини на гигантската арка, в YouTube беше пуснат видео клип, заснет по поръчка на ЕБВР.

Предвижда се до края на 2017 година саркофагът да е напълно готов и да покрие повреденият четвърти блок. Едновременно с новия купол на територията на Чернобилската АЕЦ се строи и хранилище за отработено ядрено гориво.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...